Επιτομή:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην παρουσίαση του ζητήματος της ψηφιακής διακυβέρνησης κυρίως στον Δημόσιο Τομέα, η οποία οδήγησε με αργά αλλά σταθερά βήματα στην εμφάνιση της ηλεκτρονικής διοικητικής πράξης, που συνιστά μία από τις εκφάνσεις της ψηφιακής εποχής. Παράλληλα, γίνεται μία μικρή θεωρητική αναφορά στο πληροφοριακό σύστημα των Τελωνείων, το “ICISNET”,ενώ αποφεύγεται η εξαντλητική ανάλυση του εξ αιτίας της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών που εσωκλείονται, με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου και των ναρκωτικών. Πριν την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διοικητικής πράξης, προηγείται η μελέτη της κλασσικής διοικητικής πράξης, με σκοπό την κατανόηση της, πριν εισαχθεί στον ψηφιακό κόσμο.
Για τον σκοπό αυτό αξιοποιείται η μεθοδολογία της βιβλιογραφικής έρευνας και ανασκόπησης, που βασίζεται σε αρθρογραφία νομικών κειμένων και εντατική μελέτη νομικών βιβλίων και της Νομολογίας, ειδικά του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας μας, δηλαδή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι σήμερα, υπάρχει η έννοια της ηλεκτρονικής διοικητικής πράξης, αν και δεν υφίσταται πλούσιο νομοθετικό έργο με αυτό το περιεχόμενο, συνεπώς γίνεται εστίαση στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Νόμου 4727/2020.
Όσον αφορά στους περιορισμούς κατά την εκπόνηση του παρόντος πονήματος, αυτοί έγκεινται στην δυσκολία ανεύρεσης βιβλίων που εστιάζουν αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διοικητική πράξη, δεδομένου ότι αυτή εμφανίζεται δεόντως τα τελευταία δύο χρόνια, με την εμφάνιση της Πανδημίας του κορονοϊού, οπότε δεν έχει αναπτυχθεί πλούσια βιβλιογραφία επί του θέματος αλλά ούτε και Νομολογία. Η έρευνα έγινε κυρίως σε διαδικτυακές πηγές και συγγράμματα διοικητικού δικαίου, που όμως προσέφεραν πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών και πλούσια επιστημονική γνώση, ενώ ως προς το υποκεφάλαιο του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος “ICISNET”, η έρευνα έγινε με βάση την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εισόδων, και τα επαγγελματικά εγχειρίδια χρήσης του icisnet. Tέλος, η έξαρση της Πανδημίας Covid-19 οδήγησε σε περαιτέρω δυσκολία προσέγγισης των βιβλιοθηκών, η οποία, ωστόσο, μερικώς προσπάθησε να υπερνικηθεί με την ανεύρεση διαθέσιμων συγγραμμάτων στους χώρους που επιτρεπόταν η είσοδος.