Επιτομή:
Σήμερα λόγω της πανδημίας COVID-19, αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών, ως εχέγγυο για τη συνέχιση της κοινωνικής ζωής και οικονομικής δραστηριότητας. Η πανδημία ώθησε και επιτάχυνε διαδικασίες, που κάτω από κανονικές συνθήκες θα αργούσαν να γίνουν. Νέες τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες, ενσωματώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην καθημερινότητα όλων μας, αλλάζοντας πλέον τον τρόπο εξυπηρέτησης και συναλλαγής μας με το δημόσιο. Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση αποτέλεσε για την Ελλάδα την αφετηρία για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, έγινε προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα που σχετίζονται με την αποτύπωση του βαθμού αποδοχής και ικανοποίησης των πολιτών, ως χρήστες των νέων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προστέθηκαν την περίοδο της πανδημίας και να διερευνηθεί ο βαθμός εξοικείωσης των πολιτών με τη χρήση των νέων Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στη δημόσια διοίκηση, καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή και ικανοποίηση τους.
Έγινε προσπάθεια να διερευνηθεί η αντιλαμβανόμενη ευκολία χρήσης των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών υπηρεσιών, το αίσθημα ασφάλειας και ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών στην ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της παρούσας έρευνας και να απαντηθούν τα ερευνητικά ερωτήματα, δημιουργήθηκαν δομημένα ερωτηματολόγια, με σκοπό να καταγραφούν οι απόψεις των πολιτών σε σχέση με τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στη λειτουργία και συνδιαλλαγή με τη δημόσια διοίκηση.
Μέσα από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων, φάνηκε η θετική ανταπόκριση των πολιτών στις σημαντικές αλλαγές που επέφερε η πανδημία και στα οφέλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και η στροφή προς τις νέες τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες.
Μέσα από τις απαντήσεις τους εκφράζεται συνολικά η ικανοποίησή τους αλλά και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στη δημόσια διοίκηση, ενώ κρίσιμο σημείο για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που διακινούνται μέσω των κυβερνητικών ιστοτόπων και η διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στις διαδικασίες του δημοσίου.
Από την άλλη μεριά εντοπίστηκαν προβλήματα και ελλείψεις στην ενημέρωση των πολιτών, όσον αφορά τις νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν την περίοδο αυτή, στις οδηγίες χρήσης των νέων κυβερνητικών υπηρεσιών που τους γνωστοποιήθηκαν, αλλά και στην επικοινωνία και εξυπηρέτηση τους από τις δημόσιες υπηρεσίες την περίοδο αυτή. Φάνηκε η σημαντικότητα και αναγκαιότητα της εξοικείωσης και της ψηφιακής εκπαίδευσης των πολιτών στις νέες τεχνολογίες.