dc.description.abstract |
Η εν λόγω εργασία επικεντρώθηκε στη μελέτη ενός από τα σημαντικότερα ζητήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων, αυτό του δικαιώματος στα συνεταιριστικά κέρδη. Ειδικότερα, η παρούσα εργασία σκοπό είχε να μελετήσει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των συνεταιρισμών και τις δυνατότητες διανομής των κερδών των εν λόγω νομικών προσώπων στα μέλη τους. Πιο αναλυτικά, η εργασία στόχο είχε τη μελέτη και ανάλυση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων στην Ελλάδα που αφορούν στο δικαίωμα των μελών στα συνεταιριστικά κέρδη, σε τρεις περιπτώσεις: α) στην περίπτωση των αγροτικών συνεταιρισμών, β) στην περίπτωση των αστικών συνεταιρισμών, γ) στην περίπτωση των ενεργειακών κοινοτήτων και δ) στην περίπτωση των συνεταιρισμών που υπάγονται στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.).
Η εν λόγω εργασία λοιπόν, διέθετε νομικής φύσεως χαρακτήρα. Έτσι, αρχικά, μελέτησε το σχετικό θεωρητικό πλαίσιο περί συνεταιρισμών και κατανομής κερδών σε αυτούς, ενώ μετέπειτα, έγινε μια συγκριτική ανάλυση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων με βάση το είδος του συνεταιρισμού – δηλαδή προσπάθησε να συγκρίνει τους νόμους για τους αστικούς συνεταιρισμούς, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ενεργειακές κοινότητες και την ΚΑΛΟ, όσον αφορά το δικαίωμα των συνεταιριστών στην απόληψη μερισμάτων από τα πλεονάσματα και από τα κέρδη του οικείου συνεταιρισμού, για την κάθε περίπτωση. Τέλος, παρουσιάστηκε μια περιπτωσιολογική μελέτη και στη συνέχεια, τα συμπεράσματα που απορρέουν από τη μελέτη που έγινε και την εργασία γενικότερα.
Ως τελικό γενικό συμπέρασμα, αναφέρεται το ότι για να βελτιωθεί περαιτέρω η νομοθεσία για τη συνεργασία στην Ελλάδα, απαιτείται ένας γενικός νόμος συνεργασίας που να συνοδεύεται από την αναθεώρηση των ειδικών νόμων περί συνεργασίας και συνεταιρισμού – γεγονός το οποίο θα ωφελήσει όλων των τύπων τους συνεταιρισμούς |
el |