Επιτομή:
Βασικό αντικείμενο, αυτής της εργασίας, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της είναι οι επενδύσεις που μπορούν δυνητικά να υλοποιηθούν και να αποφέρουν κέρδος στην Υποσαχάρια Αφρική καθώς και οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες αυτές.
Στο πρώτο κεφάλαιο, αναφέραμε τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις που επικρατούν σε όλες τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής ώστε να απεικονίσουμε την γενική κατάσταση των χωρών αυτών και να την οικειοποιηθούμε. Στο δεύτερο κεφάλαιο, καταγράφουμε τον πλούτο και τις διάφορες πηγές ενέργειας που βρίσκονται στις χώρες αυτές που αποτελούν ουσιαστικά την κύρια πηγή εισοδήματος. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι χώρες με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, αυτές δηλαδή που παρουσιάζουν σχετικά μεγαλύτερη ανάπτυξη και έχουν δημιουργήσει το περιβάλλον εκείνο που προσφέρει περισσότερους τομείς ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το κατά κεφαλήν εισόδημα, το δημόσιο χρέος τους ως προς το Α.Ε.Π. αλλά και την πολιτική και κοινωνική κατάσταση των χωρών καταλήξαμε πως αυτές είναι οι καταλληλότερες χώρες να αναλυθούν εις βάθος. Επομένως, έχουμε προσθέσει επιπλέον οικονομικά στοιχεία αυτών των χωρών και έχουμε αναλύσει τα εξαγωγικά τους προϊόντα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά των σχέσεων της Ελλάδας στο σύνολο με την Υποσαχάρια Αφρική καθώς και ξεχωριστά για κάθε μία χώρα. Αναλύουμε δηλαδή τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις που αποτελούν τη βάση στην οποία θα γίνουν περαιτέρω επενδύσεις και θα αναπτυχθούν πιο ουσιαστικές σχέσεις. Στο πέμπτο κεφάλαιο, παρουσιάζουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιάζονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Υποσαχάρια Αφρική. Στο έκτο κεφάλαιο, κάνουμε αναφορά στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη επενδύσει επιτυχώς στις χώρες αυτές.
Τέλος, ακολουθούν τα συμπεράσματα που διεξήχθησαν απ’ όλη την έρευνα καθώς και η απαραίτητη βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε.