Επιτομή:
Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) αποτελεί το Εθνικό Μητρώο εμπορικής δημοσιότητας, στο οποίο λαμβάνει χώρα η δημοσιότητα πράξεων, στοιχείων και δηλώσεων των υπόχρεων προσώπων και το ελληνικό ηλεκτρονικό εθνικό δελτίο δημοσιότητας κατά την έννοια των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου 16 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να μελετήσει τους συσχετιστικούς και προβλεπτικούς παράγοντες της ικανοποίησης από το Πληροφοριακό σύστημα ΓΕΜΗ σε δείγμα εργαζομένων επιμελητηρίου και σε λογιστές.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε μία ποσοτική πρωτογενής έρευνα συσχέτισης, μεταξύ και εντός των ομάδων σε μη πειραματικό σχεδιασμό με χρήση έγκυρων και αξιόπιστων ερωτηματολογίων από τα μοντέλα Del &Mc και ΤΑΜ (α≥0,762). Στην έρευνα συμμετείχαν 84 εργαζόμενοι επιμελητηρίου, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, με 10ετή εργασιακή εμπειρία, που χρησιμοποιούν το ΓΕΜΗ για περίπου 7 χρόνια, 16 ώρες την εβδομάδα και 91 λογιστές στην πλειοψηφία τους άντρες, με μέση προϋπηρεσία τα 13-14 έτη που χρησιμοποιούν το ΓΕΜΗ για περίπου 6 χρόνια, 19 ώρες την εβδομάδα. Το σύνολο του δείγματος είχε υψηλό μορφωτικό επίπεδο και στενό συναδελφικό εργασιακό περιβάλλον έως 3 συναδέλφων. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε σε στάθμη σημαντικότητας 5%, χρησιμοποιώντας τους ελέγχους independent samples t-test, Mann Whitney, Kruskal Wallis, Spearman και Multiple Regression.
Αποτελέσματα: Λογιστές και εργαζόμενοι επιμελητηρίου βαθμολόγησαν υψηλά την ποιότητα συστήματος (3,71 vs 3,52), πληροφορίας (3,85 vs 3,65) και υπηρεσίας (3,77 vs 3,61), αναγνώρισαν την αντιληπτή ευκολία χρήσης (3,83 vs 3,74) και χρησιμότητας (3,81 vs 3,71) και παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης (4,02 vs 3,63). Η ικανοποίηση σχετίστηκε με την ποιότητα συστήματος, πληροφορίας, υπηρεσίας, με την αντιληπτή ευκολία χρήσης και χρησιμότητα (p<0,01). Η ικανοποίηση ήταν υψηλότερη για τους λογιστές (p<0,001) και σχετίστηκε με το επίπεδο εκπαίδευσης (p≤0,006) και την θέση εργασίας (p≤0,026). Ο αριθμός συναδέλφων σχετίστηκε με την ικανοποίηση των εργαζομένων επιμελητηρίου (p=0,001). Η ικανοποίηση των λογιστών σχετίστηκε με τα έτη προϋπηρεσίας (p=0,020) και με τα έτη χρήσης του συστήματος (p=0,001). Προβλεπτικοί παράγοντες της ικανοποίησης αναδείχτηκαν η αντιληπτή χρησιμότητα (p<0,001) και η ποιότητα υπηρεσίας (p≤0,005).
Συμπεράσματα: Εργαζόμενοι του επιμελητηρίου και λογιστές αναγνώρισαν, την ποιότητα του πληροφορικού συστήματος ΓΕΜΗ, την ποιότητα της πληροφορίας και της υπηρεσίας, την ευκολία χρήσης και την χρησιμότητα. Συνεπώς παρουσιάστηκαν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και ιδιαίτερα στους λογιστές, σε προϊστάμενους και σε άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Εργαζόμενοι επιμελητηρίου που συνεργάζονται με περισσότερους συναδέλφους εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης. Λογιστές με μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία και περισσότερα έτη χρήσης του πληροφοριακού συστήματος ΓΕΜΗ εμφάνισαν μεγαλύτερη ικανοποίηση. Η αναγνώριση της αντιληπτής χρησιμότητας και της ποιότητας του πληροφοριακού συστήματος ΓΕΜΗ αναδείχτηκαν ως σημαντικότεροι προβλεπτικοί παράγοντες ενίσχυσης της ικανοποίησης.