dc.description.abstract |
Σκοπός: Η αξιολόγηση των στρατηγικών, τις οποίες χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα στην τάξη για να διαχειριστούν τις δυσκολίες της εργαζόμενης μνήμης και της προσοχής που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ και με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ΕΜΔ).
Μεθοδολογία: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω επεξεργασίας και αξιολόγησης συγκεκριμένων ερωτηματολογίων σε ηλεκτρονική μορφή, σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το δείγμα ήταν τυχαιοποιημένο και αποτελείται από 60 συμμετέχοντες. Οι απαντήσεις συλλέχθηκαν, επίσης, σε ηλεκτρονική μορφή και αναλύθηκαν με το στατιστικό πακέτο IBM SPSS. Αξιοποιήθηκε η μέθοδος ελέγχου ανεξαρτησίας χ2 ώστε να διερευνηθεί η συνάφεια μεταξύ δύο ποιοτικών μεταβλητών και να γίνει έλεγχος υποθέσεων με βάση α) τα έτη προϋπηρεσίας, β) το επίπεδο σπουδών και γ) την ύπαρξη ειδικής εκπαίδευσης για ΔΕΠ-Υ ή ΕΜΔ.
Αποτελέσματα: Από την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ικανοποιητική γνώση των πιθανών στρατηγικών διαχείρισης μέσα στην τάξη των ελλειμμάτων προσοχής και εργαζόμενης μνήμης σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ και ΕΜΔ και κατ’ επέκταση είναι σε θέση να τις εφαρμόσουν. Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε μεγάλο πλήθος συσχετίσεων ανάμεσα στις σωστές απαντήσεις και στις μεταβλητές που τέθηκαν. Κατά συνέπεια, δεν φαίνεται να υπάρχει ο αναμενόμενος συσχετισμός μεταξύ της γνώσης των στρατηγικών με τα έτη προϋπηρεσίας, το επίπεδο σπουδών ή την εκπαίδευση για ΔΕΠ-Υ ή ΕΜΔ.
Επίλογος: Συστήνεται η επανάληψη της έρευνας με μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, ώστε να ανταποκρίνεται ικανοποιητικότερα στα κριτήρια μια πληθυσμιακής μελέτης. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε πιο ασφαλή και εμπεριστατωμένα συμπεράσματα που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό ειδικών εκπαιδεύσεων, οι οποίες θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης. |
el |