Επιτομή:
Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται τη θεωρία της ορθολογικής λήψης αποφάσεων και την εφαρμογή των κανόνων της στην περίπτωση των ιατρικών αποφάσεων.
Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνηθεί κατά πόσο οι εκάστοτε ιατρικές αποφάσεις μπορούν να κυμανθούν στα πλαίσια του ορθολογισμού και να αναζητηθούν οι συλλογιστικές εκείνες που οδηγούν στα ιατρικά λάθη.
Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση βιβλιογραφίας από έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία, από άρθρα και αναζήτηση σε διεθνείς βάσεις δεδοµένων.
Η έρευνα επιβεβαίωσε πως η χρήση ορθολογικών μεθόδων λήψης μιας απόφασης στην προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή, εξασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό την επιλογή της βέλτιστης λύσης .Οι γιατροί όμως, δε σκέφτονται πάντα με τον ορθολογιστικό τρόπο που αναλύθηκε στο πρώτο μέρος, αλλά οι συνθήκες είναι τέτοιες και οι αστάθμητοι παράγοντες στο συγκεκριμένο επάγγελμα τόσοι πολλοί, που αρκετές φορές είναι δυνατόν να γίνει παραβίαση διαφόρων κριτηρίων ορθολογισμού.
Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, γίνεται αρχικά αναφορά σε λύσεις που έχουν προταθεί ήδη από επιστήμονες διαφόρων κλάδων, και στη συνέχεια προτείνονται νέες, που στοχεύουν τόσο στην εκπαίδευση των νέων γιατρών ώστε, να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν τις συλλογιστικές παγίδες, όσο και στην ευρύτερη χρήση των Πληροφοριακών Συστημάτων του τομέα της υγείας.