Επιτομή:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι να προσδιοριστεί κατά πόσο επηρεάζεται η φωνή από το χρόνιο κάπνισμα, σε άτομα και των δύο φύλων, μέσω ακουστικών μετρήσεων και συγκρίσεων μεταξύ τους.
Σε αυτήν την έρευνα συμμετείχαν 60 άτομα ηλικίας 18 εώς 60+ (30 άνδρες και 30 γυναίκες), οι οποίοι ήταν όλοι καπνιστές. Οι συμμετέχοντες συναίνεσαν να συμμετάσχουν εθελοντικά ενώ ενημερώθηκαν για τον σκοπό της εργασίας. Αφού έγινε λήψη του ιστορικού τους και απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο, συλλέχθηκαν οι ακουστικές μετρήσεις μέσω ηχογράφησης. Η λήψη του ιστορικού έγινε με ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα του κάθε συμμετέχοντα καθώς επίσης και από ερωτήσεις από το ερωτηματολόγιο LSVT (Lee Silverman Voice Treatment). Για το ερωτηματολόγιο επιλέχτηκαν ερωτήσεις του VHI (Voice Handicap Index) από τις απαντήσεις του οποίου βγήκαν και συγκριθήκαν τα αποτελέσματα σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται τυχόν προβλήματα με την φωνή τους οι καπνιστές και πως τους επηρεάζει στην καθημερινότητα τους.
Η λήψη των ακουστικών μετρήσεων έγινε με την χρήση μαγνητοφώνου σε ήσυχο περιβάλλον. Η ανάλυση των ηχογραφήσεων έγινε μέσω υπολογιστή με λογισμικό πρόγραμμα επεξεργασίας φωνής Pratt_6116.
Όσον αφορά την στατιστική ανάλυση των δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα IBMSPSS25.0, όπου τα στοιχεία ομαδοποιήθηκαν σε πίνακες ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τα έτη καπνίσματος. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα φυσιολογικά όρια της κάθε παραμέτρου έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαφοροποίηση στις τιμές μεταξύ των καπνιστών ,και να ελεγχθεί αν επηρεάζεται η φωνή από το χρόνιο κάπνισμα. Τέλος, η παρούσα πτυχιακή εργασία συγκρίθηκε με παρόμοιες έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν και είχαν θέμα τις επιπτώσεις του καπνού στη φωνή σε διάφορες ηλικιακές ομάδες καθώς επίσης και σε αντρικό και γυναικείο πληθυσμό.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την παρούσα έρευνα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των καπνιστών. Συγκεκριμένα, ο Μέγιστος χρόνος φώνησης (ΜΧΦ) στην παραγωγή των φωνημάτων /i/ και /z/στους άνδρες καπνιστές είναι μεγαλύτερο απ' ότι στις γυναίκες καπνίστριες. Ενώ αντίθετα στην παράμετρο Pitch στην παραγωγή των φωνημάτων /a/, /i/, /z/, οι άνδρες παρουσίαζαν μικρότερα Hz σε σχέση με τις γυναίκες. Όσον αφορά την ηλικία, κατά την παραγωγή του φωνήματος /a/, παρατηρήθηκε ότι η τιμή της παραμέτρου Shimmer αυξάνεται αναλογικά με τις τρείς ηλικιακές ομάδες, με την ομάδα των 18-30 ετών να έχει μικρότερη τιμή και την ομάδα των 50+ μεγαλύτερη. Επίσης παρατηρήθηκε ότι κατά την παραγωγή του φωνήματος /z/ η τιμή της παραμέτρου Jitter ήταν μικρότερη στους άνδρες όπως και στην ομάδα με εκείνους που καπνίζουν 14-27 χρόνια. Τέλος κατά την ανάγνωση κειμένου και την αυθόρμητη παραγωγή ομιλίας παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες καπνιστές και στις δύο δοκιμασίες είχαν μεγαλύτερο αριθμό συλλαβών ανά λεπτό σε σχέση με τις γυναίκες καπνίστριες.