Επιτομή:
Το θέμα της συγκεκριμένης εργασίας πραγματεύεται τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και επικεντρώνεται στη μέθοδο των Κοινωνικών Ιστοριών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας. Οι κοινωνικές ιστορίες αποτελούν μια μέθοδο κατά την οποία χρησιμοποιούνται ιστορίες για να εξηγήσουν τις κοινωνικές καταστάσεις στα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και να τους βοηθήσουν να μάθουν κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας, παρουσιάζεται η ανάπτυξη ερωτηματολογίου προκειμένου να εξεταστεί η επίδραση της μεθόδου των κοινωνικών ιστοριών σε άτομα προσχολικής ηλικίας με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, το εύρος της πτυχιακής εργασίας αφορά τον αυτισμό γενικά σε θεωρητικό πλαίσιο, τις κοινωνικές ιστορίες όπου δίνονται πληροφορίες για την ιστορία τους, τον τρόπο δημιουργίας και χρήσης τους.
Στον τομέα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, η μεθοδολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε ήταν η ποσοτική έρευνα (quantitative research), ενώ η μέθοδος συλλογής δεδομένων έγινε μέσα από τη χορήγηση αυτοσυμπληρούμενου ή απευθείας συμπληρούμενου ερωτηματολογίου. Η συγκεκριμένη μέθοδος συλλογής δεδομένων θεωρήθηκε ιδανική για δύο λόγους. Πιο συγκεκριμένα, διευκόλυνε τους συμμετέχοντες να συμμετέχουν με άμεσο τρόπο στην έρευνα, καθώς και ενίσχυσε την απευθείας συλλογή των ερωτηματολογίων.
Η συγκεκριμένη έρευνα θέτει ως στόχο να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο τα παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας δύνανται να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να απαλλαγούν από ανεπιθύμητες συμπεριφορές ώστε να βελτιστοποιηθεί η λειτουργικότητά τους εντός του οικογενειακού, του κοινωνικού και του σχολικού περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, θα μελετηθεί η δυνητική αποτελεσματικότητα της χορήγησης κοινωνικών ιστοριών ως μεθόδου που ανεξάρτητα και μεμονωμένα μπορεί να επιφέρει τα προαναφερθέντα επιθυμητά αποτελέσματα δίχως να γίνει χρήση τους σε συνάρτηση με άλλες μεθόδους, καθώς και η παροδικότητα ή γενίκευση του αποτελέσματος αυτών των προσεγγίσεων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η χορήγηση της μεθόδου των κοινωνικών ιστοριών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και στην αποφυγή ανεπιθύμητων συμπεριφορών σε όλα τα περιβάλλοντα. Η χρήση των κοινωνικών ιστοριών είναι μείζονος σημασίας, η αποτελεσματικότητά τους όμως είναι μεγαλύτερη όταν αυτές συνδυάζονται με άλλες συμπληρωματικές μεθόδους.