Επιτομή:
Οι διαδραστικοί πίνακες (ΔΠ) είναι εγκατεστημένοι στα Ελληνικά σχολεία εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον. Καθιστούν μια επιφάνεια προβολής διαδραστική όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί αλληλεπιδρούν με το λογισμικό του υπολογιστή βιώνοντας μια μαθητοκεντρική, συνεργατική και ανακαλυπτική μέθοδο διδασκαλίας με το δάσκαλο σε ρόλο διαμεσολαβητή της γνώσης.
Σκοπός της εργασίας είναι ο σχεδιασμός, ανάπτυξη και ένταξη στην εκπαιδευτική πράξη ενός ηλεκτρονικού μαθήματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την εκπαιδευτική ενσωμάτωση και αξιοποίηση των διαδραστικών πινάκων στην καθημερινή διδακτική πράξη.
Διερευνήθηκαν η λειτουργική κατάσταση των ΔΠ στα Γυμνάσια της Αχαΐας, κατά πόσο και με ποιο τρόπο αξιοποιούνται αυτοί από τους καθηγητές καθώς και η ανάγκη δημιουργίας μιας εκπαιδευτικής παρέμβασης. Συλλέχθηκε έντυπο και πολυμεσικό υλικό για τους ΔΠ και σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η εκπαιδευτική παρέμβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “η-τάξη”. Κοινοποιήθηκε στους εκπαιδευτικούς και αξιολογήθηκε με το User Experience Questionaire”.
Παρότι υπάρχουν αρκετοί ΔΠ σε λειτουργία στα Γυμνάσια της Αχαΐας δεν χρησιμοποιούνται οι διαδραστικές δυνατότητες του λογισμικού τους. Οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν περαιτέρω επιμόρφωση. Η εκπαιδευτική παρέμβαση παρουσιάζει σε δύο κύριες ενότητες το ελεύθερο λογισμικό openBoard και το εμπορικό λογισμικό για τους πίνακες smartBoard. Επικουρικά παρατίθενται σύνδεσμοι προς ποικίλο υλικό για την θεωρητική τεκμηρίωση της χρήσης των ΔΠ, τεχνικά θέματα και ενδεικτικά μαθήματα για την ενσωμάτωση και αξιοποίηση της διαδραστικής τεχνολογίας.
Η εκπαιδευτική παρέμβαση αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να αφήνει “θετική εντύπωση”, κατατάσσεται δε μέσω συγκριτικής προτυποποίησης σε επίπεδο “άνω του μέσου όρου”.