dc.description.abstract |
Εισαγωγή: Η τενοντοπάθεια στροφικού πετάλου είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο και επηρεάζει σημαντικά την λειτουργικότητα του ατόμου. Η πολυπλοκότητα της πάθησης οδηγεί συχνά, σε μη ικανοποιητικά αποτελέσματα της συντηρητικής αντιμετώπισης. Η θεραπεία με κρουστικά κύματα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε άλλες τενόντιες παθήσεις, όμως τα αποτελέσματά της στην τενοντοπάθεια στροφικού πετάλου είναι ασαφή.
Σκοπός: Σκοπός της ανασκόπησης είναι να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα των μεθόδων φυσικοθεραπείας στην τενοντοπάθεια στροφικού πετάλου. Θα δοθεί έμφαση στην αναζήτηση στοιχείων πάνω στη χρήση της θεραπείας κρουστικών κυμάτων (ESWT).
Μέθοδος: Θα αναζητηθούν άρθρα σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, μέσω μηχανών αναζήτησης όπως Pubmed, PEDro και Google Scholar, καθώς και εντοπισμός ερευνών από τις αναφορές των σχετικών άρθρων. Τα κριτήρια ένταξης θα είναι μελέτες που χρησιμοποίησαν θεραπεία εστιασμένων ή ακτινωτών κρουστικών κυμάτων σε σύγκριση με εικονική θεραπεία (sham ESWT) ή άλλες φυσικοθεραπευτικές μεθόδους σε παθήσεις του στροφικού πετάλου που συμπεριλαμβάνονται στον όρο τενοντοπάθεια.
Συμπεράσματα: Η θεραπεία κρουστικών κυμάτων αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με τενοντοπάθειες στροφικού πετάλου, που έχουν λάβει συμβατική θεραπεία χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα. Υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις για την υπεροχή των κρουστικών κυμάτων έναντι άλλων θεραπευτικών μέσων (θεραπευτικός υπέρηχος, θεραπεία λέιζερ χαμηλής ισχύος) (Dedes et al. 2019; Güloğlu 2021). Η θεραπευτική άσκηση βρέθηκε ανώτερη από τα κρουστικά κύματα 18 εβδομάδες μετά τη θεραπεία, ενώ τα αποτελέσματα δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές σε follow-up ενός έτους (Engebretsen et al., 2009). Η χρήση τους είναι ασφαλής, με μικρής σημασίας παρoδικές παρενέργειες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών μέχρι αυτή τη στιγμή, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν δείξει στατιστικά σημαντική υπεροχή σε σύγκριση με εικονική θεραπεία. Οπότε, θα πρέπει η χρήση των κρουστικών κυμάτων στις τενοντοπάθειες του ώμου χωρίς ασβεστοποίηση να ερευνηθεί περισσότερο, για να βρεθούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους και να προσδιοριστούν οι καταλληλότερες παράμετροι χρήσης τους. |
el |