dc.description.abstract |
Για την επίδραση διαφορετικών άμμων από αμμοθίνες διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας στη βλάστηση σπόρων και στην αύξηση του μήκους των φυταρίων του βλήτου (Amaranthus retroflexus), και του ανθρίσκου (Anthriscus cerefolium) συλλέχτηκε άμμος από αμμοθίνες έξι περιοχών της Ελλάδας: Νήσου Μήλου, Αλυκανάς Ζακύνθο, Νήσου Τήνου, Κάστρο Κυλλήνης, Βαρθολομιού Ηλείας και Νήσου Σάμου και πραγματοποιήθηκαν πειραματικές δοκιμές σε θάλαμο ελεγχόμενων συνθηκών, για 10 ημέρες σε δυο θερμοκρασίες, 20οC και 28 οC.
Μια σύντομη περιγραφή έγινε για τις αμμοθίνες, την αλατότητα και τα αλόφυτα τους σπόρους ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. των δυο εξεταζόμενων φυτών βλήτου και του ανθρίσκου.
Οι σπόροι του βλήτου δεν βλάστησαν στους 20οC και του ανθρίσκου στους 28 οC. Η μικρότερη βλαστική ικανότητα των σπόρων του βλήτου ήταν 44% στην ποταμίσια άμμο (μάρτυρας) σημαντικά χαμηλότερη από όλες των άμμων των αμμοθίνων. Η μεγαλύτερη βλαστική ικανότητα σπόρων του βλήτου καθώς η μεγαλύτερη ταχύτητα βλαστικής ικανότητας κατά Timson και παρατηρήθηκε σε άμμο των αμμοθινών της Νήσου Σάμο ήταν 72%. Οι σπόροι του ανθρίσκου δεν βλάστησαν στους 20οC στην ποταμίσια άμμο (μάρτυρας). Η βλαστική ικανότητα του ανθρίσκου στις άμμους όλων των αμμοθινών κυμάνθηκε από 1% έως 3%. Το μήκος των φυταρίων του βλήτου κυμάνθηκε στους 28 οC από 1,7cm έως 3,2cm. Το μικρότερο μήκος μετρήθηκε στα φυτάρια στην ποταμίσια άμμο (μάρτυρας) και τα μεγαλύτερο στην άμμο αμμοθινών της Νήσου Σάμου Το μήκος της ρίζας των φυταρίων του βλήτου κυμάνθηκε από 0,8cm έως 1,6cm Το μικρότερο μήκος ρίζας μετρήθηκε στα φυτάρια στην ποταμίσια άμμο (μάρτυρας)και τα μεγαλύτερο στην άμμο αμμοθινών της Νήσου Σάμου. Το μήκος του υποκοτυλίου των φυταρίων του βλήτου κυμάνθηκε από 0,8cm έως 1,4cm. Στους 20 οC το μήκος των φυταρίων του ανθρίσκου κυμάνθηκε από 0,09 cm έως 0,35cm. Το μικρότερο μήκος των φυταρίων μετρήθηκε σε άμμο αμμοθινών στον Αλυκανά Ζακύνθου και τα μεγαλύτερο στη Νήσο Τήνου. |
el |