Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στον υπολογισμό των αρδευτικών αναγκών, εν προκειμένω της ρόκας, με την χρήση του υπολογιστικού προγράμματος Crop Wat 8.0 του Food and Agriculture Organization (FAO).
Για την χρήση του υπολογιστικού προγράμματος Crop Wat 8.0 εισήχθηκαν στο σύστημα μετεωρολογικά δεδομένα παλαιότερων ετών από το σταθμό του ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, δεδομένα εδάφους και τέλος δεδομένα για την ανάπτυξη της Ρόκας όπως τα στάδια ανάπτυξής της και το βάθος του ριζoστρώματος.
Η επεξεργασία των μετεωρολογικών δεδομένων παλαιοτέρων ετών βοήθησε στους υπολογισμούς για τις ανάγκες της Ρόκας σε νερό, λαμβάνοντας υπόψη την μέγιστη, ελάχιστη και μέση τιμή για την θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και τις ώρες ηλιοφάνειας. Η επεξεργασία του συνόλου των δεδομένων μαζί με τον υπολογισμό της εξατμισοδιαπνοής προσδιορίζουν της υδατικές ανάγκες της καλλιέργειας, την συχνότητα και το εύρος των αρδεύσεων.
Ενώ το ένα μέρος των δεδομένων του πειράματος και συγκεκριμένα των κλιματικών, προήλθε από τον μετεωρολογικό σταθμό του ΤΕΙ, το άλλο μέρος των δεδομένων της καλλιέργειας της Ρόκας και του εδάφους προήλθε από τις μετρήσεις που εκτελέστηκαν σταδιακά κατά την ανάπτυξή της σε πειραματικό αγρό του ΤΕΙ. Οι μετρήσεις αυτές για την ανάπτυξη της Ρόκας έγιναν με δειγματοληψίες, ενώ οι τιμές υγρασίας λήφθηκαν με την μέθοδο TDR.