dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση του μητρικού θηλασμού καθώς στη συνέχεια γίνεται αναφορά για τον ρόλο του νοσηλευτή.
Η εν λόγω πτυχιακή εργασία, αποτελείται από δύο κύρια μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά την αναλυτική περιγραφή όλων εκείνων των στοιχείων που συντελούν στην κατανόηση της αξίας του μητρικού γάλακτος. Καταγράφεται η σύσταση του και ταυτοχρόνως δίνονται αναλυτικές πληροφορίες για την υπεροχή του, σε σύγκριση με το επεξεργασμένο γάλα ή όπως συνηθίζεται να ακούγεται «γάλα εμπορίου».
Στο δεύτερο μέρος της παρούσας πτυχιακής εργασίας, παρουσιάζεται με αναλυτικό τρόπο η διαδικασία και όλοι οι παράμετροι που απορρέουν από την έννοια του Μητρικού θηλασμού, ενώ δίνεται έμφαση στη δράση τόσο του κοινοτικού όσο και του νοσηλευτή ψυχικής υγείας. Η προαγωγή της γαλουχίας του βρέφους με την δεξιότητα του θηλασμού, όπως καθορίζεται από την ίδια την φύση, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα των νοσηλευτών ως επαγγελματίες υγείας που στοχεύουν στην διασφάλιση της ευημερίας και στην πρόληψη από οποιοδήποτε νόσημα.
Το γάλα που παράγεται τα πρώτα 24ωρα ονομάζεται πρωτόγαλα ή πύαρ. Η ποσότητά του είναι μικρή, αλλά ικανή να καλύψει τις ανάγκες του νεογέννητου Η ποιότητά του και η θερμιδική του αξία είναι απαράμιλλες, ενώ βοηθά το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού να ωριμάσει.
Πέρα από την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του θηλασμού σε σχέση με το μπιμπερό, όσο αφορά την θρεπτική αξία και την προστασία από τις αρρώστιες, ο μητρικός θηλασμός δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί η καλύτερη σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού καθώς το βρέφος αισθάνεται την «ζεστασιά» και την ασφάλεια μέσω της άμεσης επαφή με το σώμα της μητέρας του.
Ο μητρικός θηλασμός είναι δώρο ζωής. Είναι ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της. Για έναν επιτυχημένο Μητρικό Θηλασμό, χρειάζεται επιθυμία, ηρεμία, υπομονή και διαθεσιμότητα. Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό, όταν το βρέφος δείξει τα πρώτα σημάδια πείνας. Είναι η καλύτερη στιγμή έναρξης, γιατί το νεογέννητο είναι αρκετά δραστήριο και καταφέρνει να θηλάσει εύκολα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , η UNICEF και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού προτρέπουν τις μητέρες να θηλάσουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες ζωής του νεογέννητου, χωρίς προσθήκη υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και υγρών συμπληρωμάτων, ενώ συμβουλεύουν τη δυνατότητα συνέχισης του θηλασμού μαζί με στέρεες τροφές, έως την ηλικία των 2 ετών.
|
el |