Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την έννοια της διπολικής διαταραχής καθώς επίσης και τον ρόλο του νοσηλευτή. Ειδικότερα:
Στο πρώτο κεφάλαιο προσδιορίζονται οι ορισμοί, ψυχική υγεία, ψυχική ασθένεια και διπολική διαταραχή. παράλληλα αναφέρονται τα αίτια και τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας καθώς επίσης και διάφορες μορφές ψυχικών διαταραχών
στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονταιν επιδημιολογικά στοιχεία της διπολικής διαταραχής και η πρόγνωση.
Στο τρίτο κεφάλαιο προσδιορίζεται η κλινική εικόνα του μανιακού και του καταθλιπτικού επεισοδίου ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται τα διαγνωστικά κριτήρια των επεισοδίων της διπολικής διαταραχής σύμφωνα με το DSM-5.
στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται οι τρόποι αντιμετώπισης της συγκεκριμένης ψυχικής ασθένειας και ειδικότερα η φαρμακευτική αντιμετώπιση, η μέθοδος της ηλεκτροσπασμοθεραπείας, η θεραπεία με την χορήγηση λιθίου και η ψυχοθεραπεία.
Στο έκτο κεφάλαιο δίνεται ιδιαίτερη βάση στο ρόλο του νοσηλευτή. Πιο συγκεκριμένα προσδιορίζεται η έννοια της νοσηλευτικής ψυχικής υγείας, η σχέση του νοσηλευτή με τον ασθενή, ο ρόλος του νοσηλευτή στον ασθενή με αυτοκτονικό ιδεασμό και ο ρόλος του νοσηλευτή σε όλες τις εκφάνσεις της νόσου. Στο ίδιο κεφάλαιο ακολουθούν οι κλινικές περιπτώσεις.
Τέλος ακολουθούν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα πτυχιακή εργασία και η ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και οι διαδικτυακές πηγές.