dc.description.abstract |
Τα Α.Ε.Ε. έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη κλινική νευρολογία καθώς ο εγκέφαλος αποτελεί το κέντρο του συστήματος των νεύρων. Απαιτούν άμεση αντιμετώπιση καθώς η επιβάρυνση χρόνου μπορεί να επιδεινώσει δραματικά την εξέλιξή τους.
Η διάκριση των Α.Ε.Ε. γίνεται με την μορφή της βλάβης. Το 80- 88% αποτελούν τα ισχαιμικά τύπου εγκεφαλικά και το 12-20% τα αιμορραγικά τύπου εγκεφαλικά. Οι κλινικές εκδηλώσεις των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων εξαρτώνται από την εντόπιση της βλάβης στο εγκεφαλικό παρέγχυμα και συγκεκριμένα στο προσβεβλημένο αγγείο. Ο διαχωρισμός των συνδρόμων της εγκεφαλικής ισχαιμίας και αιμορραγίας ακολουθεί ανατομικά κριτήρια, γιατί εξαρτάται από τον αρτηριακό κλάδο που υφίσταται βλάβη.
Οι παράγοντες που ευνοούν τα Α.Ε.Ε. με κυριότερες αιτίες την υπέρταση, την ρήξη αθηρωματικής πλάκας, τις καρδιακές παθήσεις καθώς και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων, αποτελούν μεγάλο νοσηλευτικό κομμάτι για την πρόληψη τους στον γενικό πληθυσμό.
Η σφαιρική γνώση του εγκεφάλου (ανατομία και φυσιολογία) και η κατανόηση της λειτουργίας των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, μας βοηθάει ως νοσηλευτές να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και να έχουμε μια γενική εικόνα του ασθενούς, χωρίς να εστιάζουμε μόνο στην θεραπεία. Η αντιμετώπιση απαιτεί πολύ καλό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η συνεργασία τους με φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και άλλους επιστήμονες υγείας, οι οποίοι θα σχεδιάσουν την θεραπεία.
Τέλος, αναλύονται οι αντικειμενικοί σκοποί της νοσηλευτικής φροντίδας και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αποκατάσταση ασθενών με Α.Ε.Ε. καθώς και η νοσηλευτική διεργασία δύο περιστατικών. |
el |