dc.description.abstract |
Το παρόν εκπόνημα έχει ως στόχο τη στάθμιση του ερωτηματολογίου SWAL- QoL σε ασθενείς σε περιβάλλον Αποκατάστασης. Πρόκειται για τη συνέχεια της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε το 2011 στα πλαίσια της Πτυχιακής Εργασίας αποφοίτων του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών. Στόχος είναι η χορήγηση του ερωτηματολογίου εκτίμησης της ποιότητας ζωής ατόμων που αντιμετωπίζουν διαταραχές κατάποσης, ανεξαρτήτου παθογένειας και οι οποίοι λαμβάνουν θεραπεία σε Κέντρα Αποκατάστασης, με σκοπό να συγκριθούν τα αποτελέσματα και να μετρηθεί η αξιοπιστία του εργαλείου. Τα αποτελέσματα της πρώτης στατιστικής έρευνας για τον ελληνικό πληθυσμό, έδειξαν πως το SWAL- QoL αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο, ικανό να αξιολογήσει το επίπεδο Ποιότητα της Ζωής των ατόμων αυτών.
Το SWAL- QoL αποτελεί ένα εργαλείο αξιολόγησης της ποιότητας ζωής σε ασθενείς που έχουν δυσκολίες στην κατάποση, ανεξαρτήτου παθογένεσης. Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει ήδη σταθμιστεί στην αγγλική γλώσσα και έχει μεταφραστεί και σταθμιστεί στη γαλλική, ολλανδική, κινεζική, βραζιλιάνικη και πρόσφατα στη Σουηδική γλώσσα.
Σκοπός της πτυχιακής αυτής είναι να επεκτείνει την πιλοτική στάθμιση και να εστιάσει μόνο σε Κέντρα Αποκατάστασης. Η μεθοδολογία βασίστηκε στην προηγούμενη Ελληνική έρευνα φοιτητών του ΑΤΕΙ Πατρών. Τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων ήταν η ηλικία (άνω των 18 ετών), το πρόβλημα κατάποσης που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς να είχε διάρκεια τουλάχιστον ενός μήνα και η κατάλληλη πνευματική διαύγεια των ασθενών, ώστε να μπορούν να κατανοούν τις ερωτήσεις. Μαζί με τη χορήγηση του SWAL- QoL, χορηγήθηκε προς συμπλήρωση και το WHOQOL- BREF, ένα εργαλείο αξιολόγησης της ποιότητας ζωής.
Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν άτομα με διαταραχές κατάποσης, τα οποία δεχόντουσαν θεραπεία σε Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης της Αττικής. Λόγω της φύσης της έρευνας, η συγκέντρωση του δείγματος με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, αποτέλεσε μια δύσκολη και χρονοβόρα εργασία. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε στους 29 (ν = 29), με μέσο όρο ηλικίας τα 52.4 έτη, εκ των οποίων το 38% ήταν γυναίκες και το 62% άνδρες.
Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 21 (IBM Corp, 2012). Ο συντελεστής εσωτερικής συνάφειας Cronbach “α” χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της αξιοπιστίας της Ελληνικής έκδοσης του SWAL-QOL. Ο υπολογισμός του δείκτη συσχέτισης Pearson’s Correlation coefficient (r), χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της συνάφειας μεταξύ των υπο-ομάδων ερωτήσεων των δύο ερωτηματολογίων.
Όπως και στην πρώτη ελληνική μελέτη, έτσι και τώρα, αναλύθηκαν οι έντεκα υποομάδες της ελληνικής εκδοχής του SWAL-QoL οι οποίες περιλάμβαναν: τη γενική δυσφορία, την επιθυμία και διάρκεια σίτισης, σωματικά προβλήματα, την επιλογή τροφής, την επικοινωνία, τον φόβο, την πνευματική υγεία, την κοινωνικότητα, την κόπωση και τον ύπνο. Ο μέσος όρος όλων των υποομάδων είχε εύρος από 39,30 έως 73,40, με το 0 να αναπαριστά την χειρότερη πιθανή βαθμολογία και το 100 την καλύτερη. Ο μικρότερος μέσος όρος, όπως και στην πρώτη ελληνική μελέτη, σημειώθηκε στο ερώτημα που αφορούσε στη διάρκεια σίτισης. Ο μεγαλύτερος σημειώθηκε στο ερώτημα που αφορούσε την επικοινωνία.
Από τον υπολογισμό των συντελεστών Cronbach’s α για τις έντεκα υποομάδες του ερωτηματολογίου SWAL-QoL, βρέθηκε ότι για τις 10 από αυτές ο συντελεστής κυμάνθηκε από 0,777 μέχρι 0,967 καταδεικνύοντας υψηλή εσωτερική συνάφεια. Εξαίρεση αποτέλεσε η υποομάδα επιλογή τροφής, όπου η τιμή του συντελεστή ήταν χαμηλή (α=0,353). Οι συντελεστές συσχέτισης του Pearson είχαν εύρος από -0,661 έως 0,698, δείχνοντας μια γενικά μέτρια συσχέτιση μεταξύ των δύο εργαλείων αξιολόγησης.
Συνολικά, μπορεί να ειπωθεί ότι το ερωτηματολόγιο εμφανίζει υψηλή εσωτερική συνάφεια αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο για την διερεύνηση της ποιότητας ζωής και της δυσφαγίας. |
el |