dc.description.abstract |
Το ζήτημα της αξιόπιστης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε απομακρυσμένες και απομονωμένες κοινότητες δεν είναι νέο. Παρόλα αυτά, κατά την τελευταία δεκαετία η αύξηση στις εποχιακές αιχμές ζήτησης ενέργειας λόγω κυρίως των τουριστικών δραστηριοτήτων έχει οδηγήσει στην κατασκευή νέων συμβατικών σταθμών παραγωγής με πολύ μικρό βαθμό εκμετάλλευσης, με συνέπεια την σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση και το υψηλό κόστος παραγωγής. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να εξετάσει την σκοπιμότητα της ενσωμάτωσης συστημάτων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων και βιομάζας σε νησιώτικες κοινότητες. Για την επίτευξη αυτού λαμβάνονται υπ’ όψη τεχνικοί, οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και νομικοί περιορισμοί.
Συγκεκριμενα, με την εργασία αυτή επιθυµούµε να µελετήσουµε την κατασκευή µιας µονάδας διαχείρισης και επεξεργασίας αστικών απορριµµάτων. Βασικός της στόχος είναι η κατάλληλη µετατροπή των απορριµµάτων που µεταφέρονται στη µονάδα αυτή, µέσω βιοχηµικών και θερµοχηµικών διαδικασιών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η συµπαραγωγή ηλεκτρισµού και θερµότητας. Ένα µέρος της παραγόµενης ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιµοποιείται για την κάλυψη των αναγκών της ίδιας της µονάδας και το υπόλοιπο θα πωλείται στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ. Αντιστοίχως, ένα µέρος της παραγόµενης θερµότητας θα χρησιµοποιηθεί για τις ανάγκες του συγκροτήµατος και το πλεονάζον θερµικό φορτίο θα µπορεί να τροφοδοτήσει είτε κοντινά εργοστάσια, είτε αστικά δίκτυα θερµότητας που εξυπηρετούν κατοικίες ή άλλα κτίρια για τη θέρµανση ή για το θερµό νερό οικιακής χρήσεως.
Ο πληθυσμός, η απόστασή από την ενδοχώρα, η τουριστική κίνηση, η ποιοτική και ποσοτική σύσταση των απορριμμάτων, οι διαθέσιμες τεχνολογίες καθώς και κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά κριτήρια αποτελούν μερικούς βασικούς άξονες για την ενσωμάτωση βιώσιμων και περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών ενεργειακής αξιοποίησης του περιεχομένου βιομάζας των αστικών απορριμμάτων.
Η Ζάκυνθος παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την πλειοψηφία των Ελληνικών νησιών. Ο πληθυσμός του και η απόστασή του από την ενδοχώρα καθιστά απαγορευτική την σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, ταχέως αναπτυσσόμενο και ταυτόχρονα μεγάλης αξίας οικοσύστημα. Κατά συνέπεια η ενσωμάτωση βιώσιμων και περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών ενεργειακής αξιοποίησης πηγών ενέργειας όπως η βιομάζα και τα απορρίμματα είναι κρίσιμης σημασίας. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν την προσαρμογή της αντίστοιχης μελέτης σκοπιμότητας ως ιδιαίτερης αξίας. |
el |