Επιτομή:
Η λογιστική μπορεί να οριστεί από δύο διαφορετικές σκοπιές, πρώτον από την σκοπιά που δίνει έμφαση στην χρησιμοποίηση πληροφοριών που παρέχει η λογιστική και δεύτερον από την σκοπιά που δίνει έμφαση στις δραστηριότητες των λογιστών, δηλαδή των ανθρώπων εκείνων που ασχολούνται με την τέχνη της λογιστικής
Τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την μηχανογραφημένη λογιστική είναι αρκετά αλλά η εφαρμογή της απαιτεί προηγούμενη ανάλυση και μελέτη οργάνωσης της επιχείρησης καθώς και κατάλληλες γνώστες από τους χειριστές της, δηλαδή τους λογιστές .
Επομένως ο σύγχρονος λογιστής οφείλει να έχει γνώσεις πολλές και όχι μόνο λογιστικές. Για να εξοπλιστεί ο λογιστής με όλες αυτές τις γνώσεις και ικανότητες που θεωρούνται και είναι απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματος του σε υψηλό επίπεδο υπάρχουν τρία βήματα. Η μόρφωση που αποκτάται από σχολές ανώτατης εκπαίδευσης είναι το ένα πρώτο βασικό εφόδιο για αυτούς που σκέφτονται να ασκήσουν το λογιστικό επάγγελμα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές, τα σεμινάρια και κάθε είδους επιμόρφωση είναι επίσης ένα δεύτερο εφόδιο. Αλλά τα σπουδαιότερα όπλα για τον εκσυγχρονισμό του και τη συνεχή επαφή του με την διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα θα τα αναζητήσει και θα τα βρει μόνος του ο λογιστής χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα επιστημονικά βοηθήματα. Με την κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και με την συνεχή μελάτη και παρακολούθηση των νέων διατάξεων και της σύγχρονης τεχνολογίας, ο λογιστής θα είναι πάντα σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επαγγέλματος του .