dc.description.abstract |
Τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο κ.α.) εδώ και αρκετές δεκαετίες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κατανάλωση ενέργειας από τους καταναλωτές, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές τους ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70, στο προσκήνιο έρχονται για πρώτη φορά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τις κυβερνήσεις να στοχεύουν στην άμεση αξιοποίηση τους καθώς και στην άμεση περιθωριοποίηση όσων μέχρι πρότινος κατανάλωναν οι άνθρωποι. Ο στόχος αυτός βασίστηκε στην μη εξάντληση των ΑΠΕ και στη προστασία του περιβάλλοντος.
Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να κάνουμε μία προσπάθεια προσέγγισης του θέματος που διευρύνουμε, προκειμένου να κατανοήσει ο αναγνώστης για πιο λόγο θα πρέπει οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αποτελέσουν μέρος της ανθρώπινης ζωής, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για βιοποριστικούς.
Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο της πτυχιακής μας εργασίας προσπαθούμε να αναλύσουμε βασικές έννοιες που σχετίζονται με την Αγορά ενέργειας καθώς και να γνωρίσουμε τις ΑΠΕ και τα οικονομικά οφέλη που αυτές προσφέρουν από την χρησιμοποίηση τους. Πέραν των προαναφερθέντων, κάνουμε προσπάθεια να προσεγγίσουμε, σε αυτό το πολυδιάστατο φαινόμενο που καλείται απελευθέρωση αγοράς ενέργειας που προκαλεί πληθώρα συνεπειών, τους κύριους λόγους που το ωθούν να εκδηλωθεί.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις ενεργειακές πολιτικές που εφαρμόζονται, τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τη πλευρά της Ελλάδας με απώτερο σκοπό, την άμεση εκμετάλλευση πηγών ενέργειας που προσφέρει ανεξάντλητα το ίδιο το περιβάλλον, καθώς και στην προσπάθεια τους να καταστούν χώρες ενεργειακά ανεξάρτητες, αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα τους μέσω ενεργειακών φόρων και μέσω του περιορισμού των ενεργειακών εισαγωγών. Στο κεφάλαιο αυτό ασχολούμαστε επίσης και με τους στόχους που έχουν επιβληθεί και με τις στρατηγικές που θα ακολουθηθούν. Επιπλέον, αναλύουμε το ενεργειακό ισοζύγιο και κατά πόσο οι ΑΠΕ συμβάλλουν σε αυτό.
Τέλος, παρουσιάζουμε τη περίπτωση της Ελλάδος, συνδυάζοντας όλα τα προηγούμενα στοιχεία που αναλύσαμε, ώστε να αποδειχθεί ότι η χώρα μας θα μπορούσε να καταστεί μία χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης μειώνοντας σημαντικά τα ενεργειακά της έξοδα, αυξάνοντας τις επιχειρήσεις της μέσω της μείωσης της ενεργειακής φορολογίας και μειώνοντας δραστικά την ανεργία που αποτελεί μείζον θέμα στις μέρες μας. Συμπερασματικά, το θέμα που καλούμαστε να παρουσιάσουμε αφορά έναν αμφιλεγόμενο κλάδο, σύμφωνα με τη συνεισφορά του στον οικονομικό τομέα της εκάστοτε χώρας. |
el |