dc.description.abstract |
Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να ερευνηθούν οι αιτίες που οδήγησαν το ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα σε μια σταθερή υποχώρηση έναντι του Δολαρίου που οδεύει προς μια ισοδυναμία, και να ερευνηθούν οι πιθανές επιπτώσεις αυτής της υποχώρησης και ισοδυναμίας στον ελληνικό τουρισμό, «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας.
Μελετώντας τις μακροχρόνιες αιτίες της αναμενόμενης ισοδυναμίας Ευρώ – Δολαρίου, η έρευνα αυτή περιλαμβάνει μια ιστορική αναδρομή της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τα ταραγμένα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της Ευρωζώνης. Επιπλέον καταγράφεται η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα στις υποψήφιες υπερδυνάμεις οι οποίες, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία. Περιλαμβάνεται και περιγραφή της Subprime Mortgage Crisis των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κρίσης της Ευρωζώνης η οποία προκάλεσε την υποχώρηση του Ευρώ έναντι του αμερικάνικου νομίσματος. Επίσης περιλαμβάνεται και μια σύγκριση της Ευρωζώνης με την τότε Λατινική Νομισματική Ένωση.
Ερευνάται και ο ελληνικός τουρισμός από την απαρχή του νεοελληνικού κράτους έως και σήμερα, καθώς γίνεται και μια μικρή ανάλυση της φύσεως του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον ερευνώνται και οι πιθανές συνέπειες της ισοδυναμίας Ευρώ – Δολαρίου στον ελληνικό τουρισμό, γίνεται μια σύγκριση ενός υποτιμημένου Ευρώ με μια υποτιθέμενη επιστροφή στην Δραχμή, καθώς και πιθανές επιπτώσεις από σοβαρές γεωπολιτικές κρίσεις που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο. Γίνεται αναφορά στον Νεοφιλελευθερισμό, που φαίνεται να εισχωρεί ενεργά στην ελληνική οικονομία και τέλος, γίνεται μια σύγκριση με την περίπτωση της Αργεντινής, η οποία από πρώτη σκοπιά φαίνεται να έχει κοινά στοιχεία με την χώρα μας. |
el |