dc.description.abstract |
Η οικονομική κρίση που είχε ως σημείο εκκίνησης το έτος 2008, οδήγησε σε τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους σε αρκετές προηγμένες οικονομίες. Πιο συγκεκριμένα η κρίση αυτή ξεκίνησε να πλήττει στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009 και την Ευρώπη προκαλώντας ισχυρή αναταραχή στις χώρες της Ευρωζώνης, που προκύπτει από την ανάγκη αναχρηματοδότησης δημόσιου χρέους τους.
Πολλές κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης έχουν συσσωρεύσει δημόσιο χρέος σε επίπεδα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως μη βιώσιμα με συνέπεια να καταφύγουν αναγκαστικά σε σκληρές πολιτικές αντιμετώπισης και διαχείρισης της δημοσιονομικής κατάστασής τους.
Δυστυχώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ‘ότι η ελληνική οικονομία βιώνει τη χειρότερη περίοδο στη μεταπολεμική της ιστορία και έχει έντονα τα σημάδια, στο σύνολο των στοιχείων της, μιας κατάστασης που διαφαίνεται ότι δύσκολα θα μπορέσει να αντιστραφεί.
Ο βασικός στόχος της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας. Γίνεται προσπάθεια για την περιγραφή της εξέλιξης του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια και την τροφοδότησή του μέσω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Μέσα από την εργασία γίνεται προσπάθεια ανάλυσης των αιτιών που οδήγησαν τη χώρα μας στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας περιγράφεται η ιστορική εξέλιξη του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα δίνοντας έμφαση στην ελληνική οικονομία από το 1980 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, αναλύεται εκτενώς το πρόβλημα δημιουργίας δημόσιου χρέους στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης ενώ τονίζονται τα αίτια και οι συνέπειες που απορρέουν.
Στο δεύτερο και στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται εισαγωγή στις έννοιες και στα χαρακτηριστικά του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα καθώς και στις συνέπειές τους για τις σύγχρονες οικονομίες και κοινωνίες.
Το τέταρτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στο πρόβλημα δημόσιου χρέους της Ελλάδας και παρουσιάζει εκτενώς το μέγεθος και τα αίτια δημιουργίας του προβλήματος.
Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά τρόποι αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους, με αναγκαίες πολιτικές διαχείρισής του.
Λέξεις κλειδιά: Δημόσιο χρέος, Δημοσιονομικό έλλειμμα, Ελλάδα, Ευρωζώνη, Ευρώπη, Ευρώ, Οικονομία, Οικονομική κρίση |
el |