Επιτομή:
Το Σχέδιο «Αθηνά», σύμφωνα με την ερμηνεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποτέλεσε μια προσπάθεια «αναδιάρθρωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας», μέσω του οποίου απώτερος σκοπός ήταν η ανασύσταση και αναδιοργάνωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με όσο τον δυνατόν λιγότερες συνέπειες. Η εφαρμογή του εν λόγω Σχεδίου αποσκοπούσε κατά κύριο λόγο στη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν και στα συνεπακόλουθα από τις αυθαιρεσίες που συντελέστηκαν την τελευταία εικοσαετία στο χώρο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και των Πανεπιστημίων της χώρας.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονήθηκε με σκοπό την παρουσίαση των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου «Αθηνά» από το Υπουργείο Παιδείας, την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς επίσης και του πλαισίου γύρω από το οποίο καθορίστηκαν οι αλλαγές στα ελληνικά Τεχνολογικά Ιδρύματα και εν προκειμένω στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.
Επιπλέον, μέσω της παρούσας μελέτης, επιδιώκεται η αποτύπωση των απόψεων του συνόλου των εμπλεκόμενων προσώπων, όπως αυτές αξιολογούνται με βάση τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση και την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά». Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και μέσα από την ερμηνεία της έρευνας που διενεργήθηκε σε φοιτητές του πρώην Τ.Ε.Ι. Πάτρας, σχετικά με τη θεώρησή τους απέναντι στις αλλαγές που βίωσαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και στις επιπτώσεις που το Σχέδιο θα επιφέρει στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Τέλος, βασικό σκοπό συγγραφής της συγκεκριμένης εργασίας, αποτελεί η αποτύπωση των επιπτώσεων του Σχεδίου «Αθηνά», σε συνάρτηση με τις αρχικές τοποθετήσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα οφέλη που επεδίωκε από την εφαρμογή του. Κυρίως, επιχειρείται η αναμόχλευση και αποτύπωση των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν στην αναδιαμόρφωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.