Επιτομή:
Εισαγωγή: Οι μυοσκελετικές κακώσεις αποτελούν ένα σημαντικό επαγγελματικό πρόβλημα μεταξύ των νοσηλευτών. Ωστόσο τα στοιχεία σχετικά με την μυοσκελετική υγεία στην Ελλάδα είναι ελάχιστα.
Σκοπός: Η μελέτη αυτή επιδιώκει να διερευνήσει την σχέση μυοσκελετικών παθήσεων και νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Αττικής και Αχαΐας, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση, πρόληψη μέσω ενημέρωσης και την μείωση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία.
Μέθοδος: Μοιράστηκαν 300 ερωτηματολόγια NMQ (The general Nordic for the Musculoskeletal symptoms Questionnaire) σε νοσηλευτές νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Αττικής και Αχαΐας από τα οποία 225 συμπεριλήφθηκαν στην στατική ανάλυση. Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου S.P.S.S 17.0.
Αποτελέσματα: Το μεγαλύτερο ποσοστό αναφέρει την οσφυϊκή μοίρα (59,1%) ως την κύρια περιοχή ενόχλησης με δεύτερη περιοχή την αυχενική μοίρα (56,4%). Στη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ γυναικών και ανδρών, στο πληθυσμό των γυναικών ο αυχένας είναι η πρώτη περιοχή ενόχλησης (61,5%) ενώ στους άνδρες πρώτη είναι η περιοχή της οσφύς (51,2%). To μεγαλύτερο ποσοστό αναφέρει ως αιτία το μειωμένο προσωπικό στους χώρους εργασίας και μόνο 26 άτομα (11,6%) δήλωσαν πως έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια/εκπαίδευση εργονομίας. 60 άτομα (26,7%) ανάφεραν πως ναι έχουν κάνει φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους.
Συμπεράσματα: Οι μυοσκελετικές διαταραχές συσχετίζονται με τις εργασιακές δραστηριότητες του νοσηλευτικού προσωπικού. Συμβαδίζουν τα ποσοστά διαταραχών με άλλες μελέτες άλλων χωρών. Θεωρείται αναγκαία η περαιτέρω έρευνα καθώς είναι σημαντικό πως θεωρείται ανεπαρκής η εκπαίδευση νοσηλευτών σε εργονομικά θέματα.