Επιτομή:
Η παρούσα Πτυχιακή Εργασία εκπονήθηκε στο Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας. Είχε συνολική διάρκεια ένα εξάμηνο και διεξήχθη υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Καρακίτσου Γεώργιου.
Αποτελείται από 6 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται ορισμός του ντοκιμαντέρ και αναλυτική περιγραφή του όρου. Επίσης, θεωρείται απαραίτητο να γνωρίσουμε τους πρώτους ντοκιμαντερίστες καθώς και τα ρεύματα που χάραξαν το δρόμο μέχρι να φτάσουμε στην τεχνοτροπία των ντοκιμαντέρ στις μέρες μας. Ακόμα, δίνονται πληροφορίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε και ποιά τα σφάλματα που πρέπει να αποφύγουμε κατά την προσπάθεια δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ.
Όσον αφορά στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται αναλυτική περιγραφή της κάμερας και των στοιχείων που την απαρτίζουν, από τη λειτουργία, τη σύνθεσή της, τους μηχανισμούς στήριξής της, μέχρι της γωνίες λήψης και τις κινήσεις της κάμερας.
Στη συνέχεια, ακολουθεί το τρίτο κεφάλαιο, στο οποίο παρουσιάζεται η τέχνη του μοντάζ. Ποιά είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία του, τί είναι ρακόρ και ποιά είδη υπάρχουν. Ακόμα, γίνεται αναφορά στους κανόνες στους οποίους βασίζεται η χρήση των ρακόρ.
Το τέταρτο κεφάλαιο μελετά, τον τηλεοπτικό ήχο, τα είδη από τα οποία αποτελείται και αναφέρονται ορολογίες που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του μιξάζ.
Το πέμπτο κεφάλαιο αναλύει τον όρο συνέντευξη και δίνεται ορισμός του όρου συνέντευξη, ποιά είναι τα είδη της, επίσης, μαθαίνουμε ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για μια πετυχημένη συνέντευξη και τί πρέπει να αποφύγουμε.
Συμπερασματικά, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο της πτυχιακής ασχολείται με το στάδιο της μεταπαραγωγής. Από τη θεωρία περνάμε στην πρακτική, την επεξεργασία των πλάνων, την προσθήκη εφέ και ήχων, τη δημιουργία τίτλων που μετατρέπουν το έργο ενδιαφέρον και ελκυστικό για τον τελικό αποδέκτη.