Επιτομή:
Η Δημόσια υγεία όπως και επίσης και τα εφαρμοζόμενα συστήματα υγείας από την εμφάνισή τους μέχρι και σήμερα έχουν εξελιχθεί και έχουν διαφοροποιηθεί ως προς τον βασικό λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν και δεν είναι άλλος από την άμεση πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας ευρέως φάσματος. Όμως τα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα αλλά και οι προτεραιότητες που τίθενται οδηγούν πολλές φορές στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημιουργώντας κοινωνικές ομάδες που αποκλείονται από την λήψη υπηρεσιών αλλά και άλλα προβλήματα μη ιατρικής φύσεως αλλά με σοβαρό αντίκτυπο τόσο στην υγεία των ατόμων όσο και προβλήματα οικονομικής φύσεως.
Κύριος σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάλυση του οφέλους που προκύπτει από την επένδυση στην Δημόσια υγεία και η ανάδειξη του ρόλου για την διατήρηση ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη.
Στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός της υγείας ως αγαθό και ακολουθεί η ανάλυση των παροχών των υπηρεσιών υγείας από το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα. Ακολουθεί η γεωγραφική κατανομή των υπηρεσιών υγείας αλλά και η ανάλυση της υγείας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια γίνεται εκτενής ανάλυση των ωφελειών από την Δημόσια υγεία καθώς και των τρόπων μέτρησης τους ενώ ακολουθεί ανάλυση του κόστους που επιφέρουν οι παροχές της Δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολούθως, γίνεται αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας για το ύψος των δαπανών υγείας. Σε αυτό το κεφάλαιο αναλύεται επίσης και ο τρόπος με τον οποίο η οικονομική κρίση επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει το Ελληνικό σύστημα υγείας καθώς και τις άμεσες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Υγεία. Στο τελευταίο τμήμα της εργασίας ακολουθούν τα συμπεράσματα και η βιβλιογραφία.