Επιτομή:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να προσεγγίσει το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης καθώς και τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης στεγνού τύπου στον Ελλαδικό χώρο.
Στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο σκοπός της εργασίας μας, στο πρώτο μέρος, το βιβλιογραφικό, αναλύεται το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα και παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία για τη χρήση ουσιών και αλκοόλ. Επιπλέον, σκιαγραφείται το προφίλ του ουσιοεξαρτώμενου και του αλκοολικού, ενώ μελετούνται και οι αιτιολογικές προσεγγίσεις της ουσιοεξάρτησης. Επίσης, γίνεται μια αναφορά στις θεραπευτικές προσεγγίσεις του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης και τα βασικότερα θεραπευτικά μοντέλα. Μελετάται η φιλοσοφία των προγραμμάτων θεραπείας στεγνού τύπου και εξετάζουμε την ψυχική υγεία των εξαρτημένων από τις ψυχοδραστικές ουσίες καθώς και το φαινόμενο της συννοσηρότητας.
Το ερευνητικό μέρος της εργασίας διερευνά τον τρόπο και τις συνθήκες λειτουργίας των μονάδων θεραπείας στεγνού τύπου, μέσω ποσοτικής έρευνας με τη χρήση ερωτηματολογίων ατομικής συμπλήρωσης. Ως δείγμα- πληθυσμός της έρευνας επιλέχθηκε το θεραπευτικό προσωπικό των μονάδων θεραπείας του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ που συμμετείχαν στην ερευνητική μελέτη. Ακόμη, γίνεται αναφορά και στους περιορισμούς που προέκυψαν κατά τη διεξαγωγή της έρευνας. Η έρευνα έλαβε χώρα στην Αθήνα, στην Πάτρα και στο Βόλο.
Η πτυχιακή εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των συμπερασμάτων και των προτάσεων που προέκυψαν από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και την ερευνητική μελέτη. Τέλος, ακολουθούν οι βιβλιογραφικές αναφορές και το παράρτημα.