Επιτομή:
Η παρούσα εργασία έχει θέμα ««Έφηβοι χρήστες ουσιών: θεραπευτικά προγράμματα και ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού στη πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου» και αποτελείται από έξι κεφάλαια.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας με τίτλο «Περί εφηβείας» δίνεται ο ορισμός της εφηβικής ζωής ή ήβης και τα χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης των νέων. Ακόμη, παρουσιάζεται ο τρόπος ζωής των σύγχρονων εφήβων και τα πρότυπά τους και παρουσιάζεται η εφηβεία από την πλευρά της ψυχανάλυσης. Ακολούθως, στο δεύτερο κεφάλαιο, («Η χρήση ουσιών στην εφηβική ηλικία»), αναλύεται ο ορισμός των εξαρτησιογόνων ουσιών και παρουσιάζονται τα είδη τους. Ειδική ενότητα αφιερώνεται στα αίτια της χρήσης των ναρκωτικών από τους νέους, καθώς και στα σημάδια χρήσης. Επιπρόσθετα, περιγράφονται οι συνέπειες των καταχρήσεων, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.
Το τρίτο κεφάλαιο της εργασίας αφορά στα στατιστικά στοιχεία για την χρήση των ουσιών, αλλά επιπλέον αναλύεται και το θεσμικό πλαίσιο σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο για τους έφηβους, ενώ στο τέταρτο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας. Το πέμπτο κεφάλαιο με τίτλο «Θεραπευτικά προγράμματα» αποτελείται από τέσσερις ενότητες, όπου περιγράφονται τα προγράμματα στον ελληνικό χώρο και πιο συγκεκριμένα, τα στεγνά προγράμματα, τα προγράμματα υποκατάστασης, αλλά επίσης πραγματοποιείται και μια σύντομη επισκόπηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την χρήση ουσιών.
Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο αναλύονται ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού στα προγράμματα απεξάρτησης, καθώς επίσης και η σημασία της δημιουργίας σχολών γονέων, αλλά και της πρόληψης τόσο σε οικογενειακό όσο και σε σχολικό επίπεδο. Στον επίλογο της εργασίας προτείνονται μερικά θέματα μελλοντικών ερευνών, αφορμόμενα από την δική μας προσωπική έρευνα.