Επιτομή:
φαινόμενο του καρκίνου έτσι ώστε να έχουμε μία γενική εικόνα της συγκεκριμένης νόσου. Αναφέρουμε κάποιους ορισμούς καθώς και την κλινική του εικόνα. Επιπλέον εξηγούμε τον τρόπο εμφάνισης του καρκίνου και τέλος διαχωρίζουμε τους καλοήθεις από τους κακοήθεις όγκους.
Στο πρώτο κεφάλαιο εμβαθύνουμε στην ψυχολογία του καρκινοπαθή συγκεκριμένα στις ψυχολογικές αντιδράσεις των καρκινοπαθών, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζουν, στα συμπτώματα αλλαγής της διάθεσης και τέλος τις επιπτώσεις που μπορεί να Στο εισαγωγικό μέρος της εργασίας μας κάνουμε μία αναφορά σχετική με το έχει ο καρκίνος στην εικόνα του σώματος και σε ακραία περίπτωση τον αυτοκτονικό ιδεασμό που μπορεί να εμφανίσει ο καρκινοπαθής.
Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετούνται τα στάδια του καρκίνου με ιδιαίτερη αναφορά στο αρχικό στάδιο και στο τελικό στάδιο και στο πως αυτά επηρεάζουν τον ασθενή όπως και τον ρόλο που παίζει ο ειδικός ψυχικής υγείας στο καθ’ ένα απ’ αυτά. Στην συνέχεια, στην ψυχολογική πορεία της ασθένειας και στην ψυχοσωματική υγεία. (κεφάλαιο 3 ο).
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφερόμαστε στις κοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου στο άτομο, όπως στην εργασία και διάφορα ηθικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραπληροφόρηση των Μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την νόσο. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουμε σε δυο πληθυσμιακές ομάδες (κεφάλαιο 5ο) όπως αυτές της γυναίκας και του παιδιού και την ιδιαιτερότητα του καρκίνου σε αυτές τις ομάδες περισσότερο όσο αναφορά την ψυχολογία της οικογένειας και την αντιμετώπιση από τους ειδικούς ψυχικής υγείας.
Στο έκτο εξηγούμε τον ρόλο της οικογένειας, τον τρόπο που τα μέλη της επηρεάζονται σε ψυχολογικό επίπεδο, τον υποστηρικτικό ρόλο που η ίδια χρειάζεται
να έχει απέναντι στον ασθενή και την επικοινωνία που είναι απαραίτητο να έχει με τον άρρωστο. Επίσης, αναφερόμαστε στον ρόλο του ειδικού ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα στον κοινωνικό λειτουργό και τον ψυχολόγο δείγμα των οποίων χρησιμοποιήθηκε και στο ερευνητικό μέρος της παρούσας εργασίας. Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας μας μελετούμε ερωτήματα όπως, ο τρόπος αντιμετώπισης του καρκινοπαθή, της οικογένειας και των συναισθημάτων τους, ο ρόλος του ειδικού ψυχικής υγείας όσον αφορά τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, η σημασία και οι τρόποι συνεργασίας του θεραπευτή με το ιατρικό προσωπικό και τέλος η επάρκεια και η καταλληλότητα των υπάρχοντων υπηρεσιών καρκινοπαθών στην Ελλάδα. Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πτυχιακή αυτή βασίζεται στην αναφορά και ανάπτυξη βιβλιογραφικής έρευνας.