dc.description.abstract |
Με την εν λόγο πτυχιακή εργασία θα αναφερθούμε σε έρευνες των ψυχολογικών θεωριών, σχετική με την άσκηση όσον αφορά τη κατανόηση των παραγόντων που ερμηνεύουν τη συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες. Θα γίνει παρουσίαση σε κάποιους ερευνητές, οι οποίοι ασχολούνται πιο διεξοδικά με τη φυσική δραστηριότητα μέσα από το χώρο της ψυχολογίας της άσκησης και μέσα από μελέτες που εμφανίζουν γνωστικοί παράγοντες για τα προγράμματα άσκησης και υγείας.
Στη συνέχεια αναφερόμαστε σε κοινωνικά άρθρα και απόψεις πάνω στο θέμα που εκπονείται η πτυχιακή εργασία. Έρευνες λοιπόν, έχουν δείξει από αμερικανικό πανεπιστήμιο, ότι οι οικιακές εργασίες π.χ. πλύσιμο των πιάτων, δεν είναι και η πιο ευχάριστη ασχολία για κάποιον αλλά βοηθάει στη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων. Εκτός από τα παραπάνω, συναντήσαμε κάποια άρθρα που θα έρθουν σε σύγκρουση μεταξύ των θεμάτων, π.χ. οικιακών δραστηριοτήτων ανάμεσα σε γυναικείο και ανδρικό πληθυσμό.
Επιπλέον, θα εστιάσουμε στους ρόλους ανδρών και γυναικών στο σπίτι ξεκινώντας από την αυγή του 21ου αιώνα, που φαίνεται η χειραφέτηση και η ανεξαρτησία των γυναικών μετά από δεκαετίες αγώνων. Έρευνες εκπονήθηκαν σε επτά ευρωπαϊκά κράτη, διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια. Οι άνδρες συνεχίζουν να είναι οι κουβαλητές του σπιτιού και οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση και τη συντήρηση της οικογένειας.
Επιπροσθέτως, θα συναντήσουμε το μοντέλο των φεμινιστικών ρόλων, μετά από μεγάλες αλλαγές των τελευταίων δεκαετών και με τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία, μια νέα ισορροπία έπρεπε να βρεθεί.
Τα πλεονεκτήματα της οικιακής εργασίας. Πολλοί πιστεύουμε πως είναι μια καταναγκαστική εργασία το πλύσιμο των πιάτων, αλλά εάν καθίσουμε να σκεφτούμε τα οφέλη που προσφέρει θα αποκτήσουμε και περισσότερα κίνητρα για αυτές. Ωστόσο, κρατά το σώμα σε κίνηση και ως γνωστόν κάνει καλό στην υγεία. Σε έρευνα που διεξήχθη, συμμετείχαν άτομα τρίτης ηλικίας που έπασχαν από χρόνιες ασθένειες αλλά και κινητικά προβλήματα. Η έρευνα έδειξε πως η καθαριότητα του σπιτιού ήταν μέσο θεραπείας για όλους. Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν πως εκείνοι που ζουν μέσα στην ακαταστασία και τη βρωμιά είναι λιγότερο ικανοποιημένοι συγκριτικά με όσους ζουν σε τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι και αυτό επηρεάζει όλο το φάσμα των ανθρώπων. Καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα κεφάλαια.
Ολοκληρώνοντας, στο ερευνητικό κομμάτι τις εν λόγο εργασίας θα δούμε «Τι ρόλο παίζουν οι οικιακές εργασίες στην ζωή της οικογένειας;» Θα δούμε τον σχεδιασμό της έρευνας, την μεθοδολογική προσέγγιση, αλλά και το σκοπό και τα στοιχεία της έρευνας. Επιπροσθέτως, θα αναφερθούμε στα ερευνητικά ερωτήματα τα οποία είναι και η βάση της έρευνάς μας, το ερευνητικό εργαλείο. Καθώς επίσης θα δούμε το δείγμα και τον πληθυσμό, θα αναφερθούμε στον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής, θα δούμε δυσκολίες, καθώς θα μιλήσουμε και για ζητήματα ηθικής. Και κλείνοντας θα μιλήσουμε για την κωδικοποίηση της εν λόγο έρευνας. |
el |