Επιτομή:
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι η αποσαφήνιση του επαγγέλματος της κοινωνικής εργασίας, το ρόλο που διαδραματίζει ο κοινωνικός λειτουργός στον Τομέα Ψυχικής Υγείας και στις επιμέρους Μονάδες, την ικανοποίηση που λαμβάνει από την άσκηση του επαγγέλματός του καθώς και τις απόψεις του αναφορικά με την λειτουργία και καταλληλότητα των δομών που υπάρχουν στο Δήμο Πατρέων, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα.
Η μελέτη περιλαμβάνει δύο μέρη, το θεωρητικό και το ερευνητικό. Σε πρώτο στάδιο, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος η οποία καλύπτει τα τρία πρώτα κεφάλαια της εργασίας. Στη συνέχεια, επιχειρείται ανάλυση του ερευνητικού μέρους, το οποίο περιλαμβάνει τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν η ποιοτική έρευνα πολλαπλών περιπτώσεων ενώ το δείγμα της μελέτης επαγγελματίες κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Δήμου.
Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν τις σοβαρές δυσλειτουργίες που υπάρχουν ακόμα και σήμερα (παρά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση) στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Οι δυσλειτουργίες αυτές αφορούν τόσο την οργάνωση όσο και το υλικοτεχνικό κομμάτι που απαιτείται για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις (κυρίως στις ομάδες ανάπτυξης δεξιοτήτων και στα εργαστήρια). Κατά την διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης, η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις Μονάδες του Δήμου, ειδικότερα των κοινωνικών λειτουργών. Σε μία Μονάδα η ειδικότητα απουσίαζε εντελώς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ανάγκες αρκετών δομών καλύπτονταν από έναν κοινωνικό λειτουργό.