Επιτομή:
Ο βασικός στόχος της έρευνας ήταν η προσαρμογή και η επιδίωξη στάθμισης της δοκιμασίας αντίληψης της γραμματικής TROG-2 σε τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά ηλικίας 4,00 έως 4,11 ετών με μητρική γλώσσα την Ελληνική. Το υλικό με τα γραμματικά φαινόμενα που εξετάζονται με τη χορήγηση του εργαλείου TROG-2, μεταφράστηκαν στην Ελληνική γλώσσα.
Η παρακάτω μελέτη έχει δύο μέρη. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο νοημοσύνης Raven, (1989) Τα παιδιά με δείκτη νοημοσύνης που κυμαινόταν στα φυσιολογικά όρια (IQπ<85) προχωρούσαν στο δεύτερο μέρος της έρευνας, το οποίο περιελάμβανε την αξιολόγηση της γραμματικής, με την χρήση του προσαρμοσμένου στα ελληνικά εργαλείου ΤROG-2.
Μετά τη χορήγηση του TROG-2, στόχος ήταν η ανάλυση των αποτελεσμάτων με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS Statistics 21.0 προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα δεδομένα με σκοπό να απαντηθούν τα ερευνητικά ερωτήματα.
Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται μέσα από αυτή την έρευνα είναι πολύ σημαντικά, καθώς δίνουν πληροφορίες ως προς την γραμματική αντίληψη της ηλικιακής ομάδας 4,0-4,11. Το ελληνικό προσαρμοσμένο εργαλείο TROG-2 θα υφίσταται αυξανόμενης γραμματικής δυσκολίας όσο προχωράνε με αλφαβητική σειρά τα τμήματα όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας.
Σε ένα δεύτερο σκέλος, που αφορά στην πιθανότητα στάθμισης, το συμπέρασμα είναι πως για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται παραπάνω διαδικασίες με ένα μεγαλύτερο αριθμό δείγματος που θα κυμαίνεται σε παραπάνω από μια ηλικίες και από διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες ώστε να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα σχετικά με την χρήση του εργαλείου.