Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία που πραγματοποιείται στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων έχει ως θέμα: «Κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα καλές πρακτικές από επιχειρήσεις στην Ελλάδα». Σκοπός, λοιπόν, της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη της σημασίας της κοινωνικής οικονομίας και της σύνδεσής της με την επιχειρηματικότητα, αλλά και η σημαντικότητα κάποιων καλών πρακτικών που εφαρμόζονται από επιχειρηματικές μονάδες στον ελλαδικό χώρο. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια και η δομή τους έχει ως εξής:
Στο πρώτο κεφάλαιο θα πραγματοποιηθεί ανάλυση της έννοιας της κοινωνικής οικονομίας και θα γίνει αναφορά στο πώς αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στη σημασία των φορέων της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, αλλά και στα προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο θα αναλυθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις. Αρχικά, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια των κοινωνικών επιχειρήσεων, στους τομείς δραστηριότητας τους, στη νομοθεσία που διέπει τις κοινωνικές επιχειρήσεις και στην εξέλιξή τους. Επί πρόσθετα, θα τονιστεί ιδιαίτερα η σημασία και η αναγκαιότητα της ύπαρξης και ανάπτυξής τους.
Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Πρώτα απ’ όλα, τονίζεται η στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στον ελλαδικό χώρο και η σημασία της και καταγράφονται οι συνέπειες που έχει η ενίσχυση των κοινωνικών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια αναλύονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι τεχνικές μόχλευσης των οικονομικών πόρων, καθώς και τα εμπόδια που υπάρχουν στη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Στο τέταρτο κεφάλαιο θα ακολουθήσει μία σειρά προτάσεων και προοπτικών της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας. Δηλαδή, θα αναφερθεί πώς η κοινωνική οικονομία μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Επιπλέον, θα τονιστούν οι προϋποθέσεις προκειμένου να είναι επιτυχημένες οι κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά θα ακολουθήσει αναφορά και στους τρόπους με τους οποίους η κοινωνική οικονομία συντελεί, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας. Τέλος, θα σημειωθεί πόσο σημαντική είναι η στήριξη του δυναμικού της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και πως ακόμα σημαντικότερη είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο θα εστιάσουμε πιο συγκεκριμένα σε δύο επιχειρήσεις, στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Ανακυκλώνω στην πηγή» που εδρεύει στην πόλη της Πάτρας και η λειτουργία της ξεκίνησε το Δεκέμβριο του έτους 2013, στοχεύοντας στην οικολογική και κοινωνική διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών στη βορειανατολική περιοχή της Πάτρας. Η πολυσυμμετοχική κοινωνική επιχείρηση «Αλφειός Ρόδι Α.Ε.» ιδρύθηκε το 2011 στην Αρχαία Ολυμπία χωρίς τραπεζικό δανεισμό και πλέον διαθέτει εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού χυμού και προμηθεύει την ελληνική αγορά, αλλά και την αγορά κάποιων χωρών του εξωτερικού.