Επιτομή:
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το θέμα της Νοητικής Στέρησης στην Ειδική Αγωγή και τις Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην αποκατάσταση. Πολλές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα στη ζωή τους αλλά και οι ειδικοί, για να κατανοήσουν τη φύση της νοητικής στέρησης. Πρόβλημα επίσης είναι η κοινωνία που στον 21ο αιώνα δεν έχει αποδεχτεί πλήρως αυτή την ομάδα ατόμων αλλά περισσότερο για την άγνοια που έχει πάνω σε αυτά τα θέματα.
Σκοπός μας είναι να διεισδύσουμε και να κατανοήσουμε την νοητική στέρηση από όλες τις απόψεις και πώς αλλιώς θα την κατανοήσουμε εάν δεν ανατρέξουμε πρώτα στους ορισμούς των εννοιών. Η νοητική στέρηση είναι μια συχνή διαταραχή που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, έχει διάφορες βαθμίδες (βαριά-σοβαρή, μέτρια-ελαφριά, ελαφρά νοητική στέρηση). Τα άτομα αυτά έχουν κάποια χαρακτηριστικά καθώς και κάποιους γενετικούς παράγοντες ( χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ανωμαλίες μεταβολισμού κ.τ.λ.), που συνήθως είναι κοινά. Ωστόσο η Νοητική Στέρηση δεν είναι ένα σύνδρομο που το βλέπουμε μόνο του αλλά πολλές φορές συνοδά σύνδρομα το ακολουθούν.
Στη συνέχεια μελετάμε την Ειδική Αγωγή, τους στόχους της και τους σκοπούς της. Η εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή χωρίζεται σε τρία στάδια (προσχολική ηλικία, σχολική, ενήλικη ζωή στην ειδική αγωγή). Σε κάθε ηλικία προσφέρει και κάτι επιπλέον, που βοηθά τα άτομα να καταρτιστούν ψυχικά, σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά. Τα τμήματα Στήριξης, η Παράλληλη Στήριξη, η Δια Βίου Εκπαίδευση είναι κάποιες από τις υπηρεσίες και τις δομές που αποτελούν την ειδική αγωγή και εκεί μπορούν να ανατρέξουν τα άτομα για επιπλέον βοήθεια.
Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση είναι η πιο σημαντική για την ψυχολογία του ατόμου. Η δυνατότητα ένταξης των ατόμων σε κάθε ηλικία καθώς και η αντιμετώπιση του αποκλεισμού είναι τα πρωτεύοντα που πρέπει να ξέρουμε, για να θωρακίσουμε τα άτομα ώστε να έχουν την καλύτερη αποκατάσταση. Επίσης μαθαίνουμε πού μπορούν να απευθυνθούν και να ζητήσουν βοήθεια. Επιπρόσθετα η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των ατόμων με νοητική στέρηση.
Επιπλέον μιλήσαμε για το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο πάνω στα θέματα της ειδικής αγωγής, της νοητικής στέρησης και στα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση, στη ζωή, στην επαγγελματική αποκατάσταση.
Τέλος η διεξαγωγή της έρευνας έγινε μετά από δέκα συνεντεύξεις από ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους), οι οποίοι μας μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο επάγγελμα τους αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.