dc.description.abstract |
Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελετά τα Συμβουλευτικά Κέντρα Φοιτητών, το πώς τα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και πως αυτά λειτουργούν στα πλαίσια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τη θεωρητική παρουσίαση και ανάπτυξη του θέματος, βάση αποτέλεσε η ανασκόπηση βιβλιογραφικών πηγών και η ανασκόπηση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων. Στόχο, αποτελεί η παρουσίαση σύγχρονων και επίκαιρων δεδομένων, ιδιαίτερα για ένα τέτοιο θέμα που είναι σχετικά σύγχρονο και απασχολεί τα τελευταία χρόνια την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα. Η μελέτη διακρίνεται σε δύο μέρη, το πρώτο μέρος αφορά την θεωρητική κάλυψη του θέματος και το δεύτερο είναι ερευνητικό.
Στο πρώτο κεφάλαιο αφού παρουσιαστεί ο προβληματισμός και ο σκοπός της παρούσας μελέτης, ορίζονται οι βασικές έννοιες που θα απασχολήσουν τον αναγνώστη όπως επίσης και το ιστορικό πλαίσιο. Επιπλέον θα παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά των Συμβουλευτικών Κέντρων Φοιτητών όπως, οι υπηρεσίες που παρέχει και το προσωπικό που απασχολεί. Ο ορισμός των βασικών εννοιών κρίνεται απαραίτητός καθώς επίσης και η παρουσίαση όλων των σχετικών με τα Συμβουλευτικά Κέντρα στοιχείων ώστε να είναι σε θέση ο αναγνώστης να παρακολουθήσει την ανάπτυξη του θέματος.
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα Φοιτητών αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών. Κατ’ επέκταση κρίνεται σκόπιμο στο δεύτερο κεφάλαιο να γίνει παρουσίαση, να αναφερθούν οι ανάγκες των φοιτητών, τα χαρακτηριστικά της ηλικιακής φάσης στην οποία βρίσκονται και οι αλλαγές που βιώνουν κατά την φοιτητική τους ζωή.
Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην συμβουλευτική ψυχολογία, την ιστορική της εξέλιξη, τα χαρακτηριστικά των συμβούλων και τα οφέλη που παρέχει. Η αναφορά στην συμβουλευτική ψυχολογία είναι απαραίτητη δεδομένου του ότι στις υπηρεσίες και τις αρχές της βασίζεται η λειτουργία των Κέντρων Συμβουλευτικής.
Σε συνέχεια του τρίτου κεφαλαίου και του τέταρτου κεφαλαίου του θεωρητικού μέρους αναφέρεται στην συμβουλευτική φοιτητών, παραθέτοντας πληροφορίες σχετικές με συγκεκριμένο είδος συμβουλευτικής αυτή της Συμβουλευτικής φοιτητών. Αναφέρεται στο πώς αυτή διαφέρει από την γενική συμβουλευτική, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συμβούλου, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της προς την ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα των φοιτητών.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρέχεται στον αναγνώστη η δυνατότητα να ενημερωθεί σχετικά με το τι ισχύει στην Ευρώπη και την Αμερική ως προς τα Κέντρα Συμβουλευτικής, όπως επίσης και να ενημερωθεί σχετικά με το τι ισχύει στα Ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με το πέμπτο κεφάλαιο ολοκληρώθηκε το θεωρητικό μέρος της πτυχιακής μελέτης. Το έκτο και το έβδομο κεφάλαιο αφορούν την έρευνα. Η έρευνα επικεντρώνεται στη στάση των φοιτητών απέναντι στα Συμβουλευτικά Κέντρα και προσπαθεί να αναδείξει πληροφορίες σχετικά με το αν ο φοιτητικός πληθυσμός τα γνωρίζει, αν τα επισκέπτεται και αν τα θεωρεί χρήσιμα και βοηθητικά. Στο έβδομο κεφάλαιο θα πραγματοποιηθεί και η στατιστική ανάλυση, τα αποτελέσματα της οποία παρουσιάζονται και αναλύονται με πίνακες και διαγράμματα.
Έχοντας ολοκληρώσει την παρουσίαση τόσο του θεωρητικού όσο και του ερευνητικού μέρους θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που θα ολοκληρώσουν την παρούσα πτυχιακή μελέτη.
. |
el |