Επιτομή:
Με την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου ,των smartphones και των ηλεκτρονικών υπολογιστών ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει την σύγχρονη κοινωνία. Μια μορφή του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι και το sexting.
Ως Sexting ορίζεται η αποστολή ή δημοσίευση εικόνων και μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου σε άλλους. Μεταξύ των νέων είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων μέσων επικοινωνίας. Το Sexting όμως μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στα εμπλεκόμενα άτομα αν δεν προσέξουν τον τρόπο που το χρησιμοποιούν .
Αρκετές μελέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στην κοινή γνώμη για αυτή την νέα ¨μόδα¨.Τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως έχουν αναφέρει και καταγγείλει περιπτώσεις ανηλίκων και μη που έχουν πάρει μέρος σε sexting και έχουν ανταλλάξει προσωπικές εικόνες δικές τους και πολλές φορές και άλλων χωρίς την συγκατάθεση τους.
Το οπτικό-ακουστικό αυτό υλικό παραβιάζει τους νόμους περί παιδικής πορνογραφίας και προσωπικών δεδομένων. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις σε ακραία γεγονότα έχουν οδηγήσει νέους σε αυτοκτονία επειδή δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την διαδικτυακή άρα και δημόσια διαρροή των προσωπικών τους εικόνων. Στις ΗΠΑ το Sexting έχει ποινικοποιηθεί και τα τελευταία χρόνια και στο Ηνωμένο Βασίλειο ,ωστόσο γενικά στην Ευρώπη ακόμα δεν έχουν παρθεί μέτρα προστασίας .
Ερευνητές έδειξαν οτι σε μόλις 40 ώρες πάνω από 12.224 αυτό-παράγωγές εικόνες εφήβων, βρέθηκαν σε 70 παιδόφιλές ιστοσελίδες. Δεδομένης της ταχύτητας της έρευνας, ο πραγματικός αριθμός κλεμμένων εικόνων από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος.
Συνοψίζοντας, το sexting κρύβει πολλούς κινδύνους και θα πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα και ουσιαστικότερα οι εμπλεκόμενοι αλλά και η κοινωνία γενικότερα, πολλά μένουν να γίνουν από τις αρμόδιες αρχές για την προστασία των ανηλίκων. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο και θα συνεχίσει να μας απασχολεί ακόμα πιο πολύ στο μέλλον.
Η έρευνα μας ανέλυσε δεδομένα από 377 χρήστες κοινωνικών δικτύων. Σκοπός της είναι να καταγράψει κατά πόσο συχνά οι χρήστες στέλνουν-λαμβάνουν μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, και να διερευνήσει τις αντιλήψεις των νέων σχετικά με το sexting.
Στην παρούσα έρευνα το 81% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι έχουν ανταλλάξει μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου και το 66% έχει ανταλλάξει και εικόνα/ video. Επιπλέον το 66% του δείγματος έχει διαμοιραστεί μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου με άλλο πρόσωπο και το 60 % έχει λάβει γυμνή/ημίγυμνη φωτογραφία γνωστού του .