dc.description.abstract |
Το παιχνίδι αντικατοπτρίζει ένα σημαντικό κομμάτι της ίδιας της ζωής. Για τα παιδιά ωστόσο, το παιχνίδι είναι κάτι περισσότερο από εικόνα, είναι η ίδια τους η ζωή. Το παιχνίδι έχει πολλούς προσδιορισμούς και μερικές φορές το τι θεωρείται παιχνίδι και τι όχι δεν είναι ξεκάθαρο. Οι προσωπικές μας εμπειρίες δεν μπορούν να διαψεύσουν τη σημασία τους την παιδική ανάπτυξη και όχι μόνο. Πολλοί ερευνητές και ειδικοί έχουν ασχοληθεί από τις αρχές του περασμένου αιώνα, με το ρόλο του παιχνιδιού στην ανάπτυξη και τη θεραπεία, Piaget, Schafer κ.ά.
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη παιδική ανάπτυξη και το ρόλο που διαδραματίζει το παιχνίδι σε παιδιά με επίκτητες ή εκ γενετής κινητικές δυσλειτουργίες .
Το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας ασχολείται με τη σωματική, νοητική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου από την εμβρυϊκή ηλικία καθώς και τις αρχές και τα στάδια που τη διέπουν. Παράλληλα, ακολουθεί ανάλυση στις υποτονικές και υπερτονικές κινητικές διαταραχές.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναφέρεται το παιδικό παιχνίδι, τα είδη του ανάλογα με τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε καθώς και η σημασία του αναφορικά με την γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού και ειδικότερα με την κινητική του ανάπτυξη. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στα στάδια του παιχνιδιού τα οποία ακολουθούνται βάσει της αλληλεπίδρασης που έχει το παιχνίδι στο παιδί. Βασικό σημείο του κεφαλαίου αποτελεί η αναφορά του παιχνιδιού στα πλαίσια της αξιολόγησης του παιδιού και ειδικότερα της κινητικής του ανάπτυξης.
Στο επόμενο κεφάλαιο, το τρίτο κατά σειρά γίνεται ενδελεχής αναφορά στην παιχνιδοθεραπεία και τα οφέλη της. Καταγράφονται ορισμοί για την διαδικασία της παιχνιδοθεραπείας και τις συνεδρίες που δύναται να εφαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία, την πάθηση και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών στα οποία αναφέρεται. Τέλος στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζεται και ο ιδιαίτερος ρόλος που έχουν οι γονείς στα πλαίσια της παιχνιδοθεραπείας.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται διάφορες δραστηριότητες παιχνιδιού μέσω της επίδρασής τους στο παιδί και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη λειτουργικών δραστηριοτήτων τους και λεπτής κινητικότητας σε παιδιά με κινητικά προβλήματα. ΄Επίσης, περιγράφονται νέα ρομποτικά παιχνίδια εξειδικευμένα για παιδία με αυτισμό και κινητικά προβλήματα καθώς δίνονται και οι κατάλληλες οδηγίες.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το μέλλον της παιχνιδοθεραπείας μέσα από σειρά μελέτης περιπτώσεων που εφάρμοζαν παιχνιδοθεραπεία με τη χρήση του ρομποτισμού. Παράλληλα, προτείνονται σημεία για παιχνίδια σε παιδιά με αυτισμό και καταγράφονται κατάλληλες οδηγίες προς αυτά τα παιδιά.
Η παράθεση, η ανάλυση και η προσπάθεια συσχετισμού του παιχνιδιού και της θεραπείας των παιδιών με κινητικές δυσλειτουργίες καθώς και των επιμέρους παραγόντων αποτελούν το περιεχόμενο της παρούσας εργασίας. |
el |