dc.description.abstract |
Σύμφωνα με τις ανάγκες που προέκυψαν λόγω της εξέλιξης των τεχνολογιών και του μεγάλου ανταγωνισμού που δημιουργήθηκε, όλο και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν διαδικτυακές υπηρεσίες και χρησιμοποιούν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Αυτός ο τρόπος επιχειρηματικότητας είναι γνωστός και ως Ηλεκτρονικός Τουρισμός ή e-Tourism.
Αποτελεί έναν εξελισσόμενο τομέα που ορίζεται ως η χρήση των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην τουριστική βιομηχανία . Παρέχει ένα σύνολο δυνατοτήτων που προσφέρουν το διαδίκτυο και οι άλλες τεχνολογίες σε άτομα που επιθυμούν να ταξιδέψουν. Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν, να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να επιλέξουν οποιαδήποτε τουριστική υπηρεσία επιθυμούν όπως ξενοδοχειακό κατάλυμα, ενοικίαση αυτοκινήτου, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
Παρατηρείται μια αύξηση σε ότι αφορά τις αγορές μέσω διαδικτύου αναφορικά με τα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Από τον ηλεκτρονικό τουρισμό, είναι κατανοητό πως επηρεάζεται όλη η τουριστική βιομηχανία η οποία περιλαμβάνει τους τουρίστες, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τις επιχειρήσεις, τους ταξιδιωτικούς διαδικτυακούς τόπους, τα μοντέλα συνεργασίας που αναπτύσσονται μεταξύ των προορισμών και τους τουριστικού προμηθευτές.
Στην τουριστική αγορά, ισχυρότερες παρουσιάζονται οι αεροπορικές εταιρίες οι οποίες κατέχουν το 50% της συνολικής αγοράς. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη του χαμηλού κόστους (low-cost) εταιριών όπως κάποιες αεροπορικές εταιρίες που δε διαθέτουν φυσικά καταστήματα, οι οποίες προσφέρουν αεροπορικά εισιτήρια σε πολύ χαμηλές τιμές δημιουργώντας έτσι και έναν ουσιαστικό ανταγωνισμό σε αυτόν τον τομέα.
Ακολουθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στη συνέχεια οι εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και ακτοπλοϊκές εταιρίες, προσφέροντας όλες υπηρεσίες και προϊόντα μέσω διαδικτύου. Παρατηρείται πως οι καταναλωτές σε πολύ μεγάλο βαθμό προτιμούν να επιλέγουν τα προσωποποιημένα πακέτα προσφορών παρά τα μαζικά.
Η συγκεκριμένη εργασία ασχολείται με τους τρόπους που μπορεί να εξυπηρετήσει το τομέα του τουρισμού το διαδίκτυο και η πληροφορική γενικότερα. Στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες όσον αφόρα το τουρισμού με την πιο πρόσφατη, την επιδότηση για ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα με σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρονικής ιστοσελίδας και συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων. Το συγκεκριμένο έργο επιδοτούταν από την ευρωπαϊκή ένωση και ήταν 75.000.000 στην ευρωπαϊκή ένωση πάνω από 3.000 επιχειρήσεις συμμετείχαν.
Τα τελευταία χρόνια η χρήση του διαδικτύου ως μέσου για την προβολή και την πώληση τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε ολόκληρο το κόσμο παρουσιάζει ιδιαίτερη ανησυχία, αυτό έχει συντελέσει μεταξύ άλλων στη ραγδαία αύξηση των χρηστών του διαδικτύου που παγκοσμίως ξεπερνούν το 1,4 δισεκατομμύρια.
Από την άλλη πλευρά οι πωλήσεις τουριστικών προϊόντων μέσω σχετικών ιστοσελίδων έφτασαν το 2003 τα 7 δις παγκοσμίως δηλαδή πάνω από το 26% των χρηστών πραγματοποιούσαν ήδη το προγραμματισμό των διακοπών τους (αγορές αεροπορικών εισιτήριων κρατήσεις ξενοδοχείων ενοικίασης αυτοκίνητων κλπ)μέσω του διαδικτύου (στοιχειά Jupiter Communications 2003).
Δυστυχώς η χωρά μας παρόλο τις σημαντικές προσπάθειες που έχουνε γίνει έχει ακόμα δρόμο για να μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών στο τουριστικό τομέα, μια επιστάμενη περιήγηση στους επισήμους διαδικτυακούς τόπους που αφορούν τον τουρισμού μας γίνεται αντιληπτή η υστέρηση της χωράς μας στον τομέα αυτόματο την άλλη πλευρά ένωση η χωρά μας διοχετεύει μεγάλα κεφάλαια στην τηλεοπτική και έντυπη προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και δεν αξιοποιεί το πολύ φθηνότερο και δυνητικά εξίσου αποτελεσματικό μέσου προβολής αυτό του διαδικτύου.
Στον τομέα αυτό αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένο και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόντων όπως η Ισπανία και η Ιταλία η επικοινωνιακή πολιτική των όποιων μέσω του διαδίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή άντλησης ενδιαφερουσών ιδεών.
Σκοπός της εργασίας είναι να μελετήσουμε τους διαφόρους τρόπους που μπορούμε να ενσωματώσουμε το διαδίκτυο στο τουριστικό προϊόντων της χωράς μας καθώς και να αναφέρουμε το μέλλον και τις προοπτικές που έχει ο ηλεκτρονικός τουρισμός (e-commerce) |
el |