dc.description.abstract |
Τα μουσεία αποτελούν ένα από τα κατεξοχήν κοινωνικά πεδία μάθησης, όπου δημιουργικές ιδέες, συναισθήματα και σχέσεις τόσο μεταξύ των ανθρώπων όσο και μεταξύ ανθρώπων και αντικειμένων βρίσκουν χώρο έκφρασης και ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια βιώνουν και αυτά πολλαπλές πιέσεις για επαναπροσδιορισμό της θεσμικής τους υπόστασης, των αξιών και των στρατηγικών τους προτεραιοτήτων, με στόχο να ανταποκριθούν στις κοινωνικές, πολιτικές, τεχνολογικές και οικονομικές προκλήσεις που ως σύνολο καθορίζουν τον σύγχρονο κόσμο.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, απέναντι στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα.
Η εργασία αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο έγινε λόγος για την επιστήμη της Λαογραφίας, για το αντικείμενο μελέτης και τον σκοπό της. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφερθήκαμε στον ρόλο του μουσείου ως προς τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναλύοντας το μουσείο ως χώρο εκπαιδευτικής τεκμηρίωσης, αλλά και ως κέντρο έρευνας και συντήρησης. Το τρίτο κεφάλαιο έχει ως θέμα μελέτης τα λαογραφικά μουσεία και τις λαογραφικές σπουδές στην Ελλάδα.
Το τέταρτο και πέμπτο κεφάλαιο έχει ως βασικό θέμα το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Πιο συγκεκριμένα, στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάσαμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το ΠΛΙ, από την ιδρυτή του, το κτήριο, τους χώρους του, την προσφορά του, αλλά και τα βραβεία που έχει λάβει μέχρι σήμερα. Στο πέμπτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται με εικόνες οι βασικότερες εκθέσεις και συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος από τα πρώτα του χρόνια μέχρι σήμερα. |
el |