Επιτομή:
Η εν λόγω εργασία εκπονήθηκε με στόχο να μελετήσει την άρρηκτη σχέση του μουσείου με την εκπαίδευση και ειδικότερα την επιρροή που ασκεί στα Άτομα με Αναπηρίες και στις αποκλίνουσες ομάδες.
Μέσα από ιστορικές αναδρομές σε Ελλάδα και Εξωτερικό παρουσιάζονται συνοπτικά αλλά με σαφήνεια οι πορείες α) εξέλιξης των μουσείων ώστε να αναδειχθούν και ανακηρυχθούν εκπαιδευτικοί χώροι και της β) ένταξης ΑμεΑ στους μουσειολογικούς χώρους. Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια μουσεία της Ελλάδος και του Εξωτερικού με συμμετοχή ΑμεΑ στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.
Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά σε ξεχωριστό κεφάλαιο το σκεπτικό με το οποίο οι νέες τεχνολογίες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στα μουσεία. Επιπλέον, περιγράφεται η σημαντικότητα τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε σχέση με τα ΑμεΑ, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα του εξωτερικού.
Η εργασία κλείνει παρουσιάζοντας τρία ελληνικά μουσεία, κατόπιν προσωπικής επιλογής, (Αφής, Εθνικό Αρχαιολογικό και Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα) τα οποία ασχολούνται επιμελώς, ενεργώς και διαρκώς με τα ΑμεΑ και έχουν ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο τέλος κάθε μουσείου παρατίθενται οι εντυπώσεις μου έτσι όπως τις βίωσα παρευρισκόμενη στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.