Επιτομή:
Η έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν άργησε να φανεί και στον ελλαδικό χώρο στα τέλη του 2007. Το μέγεθος της συρρίκνωσης της οικονομίας ήταν τέτοιο που με γρήγορους ρυθμούς κατέπληξε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού όχι μόνο στην οικονομία της χώρας και συνεπώς στο κλάδο της εργασιακής απασχόλησης προκαλώντας την ανεργία όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά εξίσου και στον κοινωνικό-ψυχολογικό τομέα αφού όσες καταστάσεις ήταν δεδομένες έπαψαν να υφίστανται και το αίσθημα της ανασφάλειας και του άγχους άρχισαν να γίνονται πρωταγωνιστές.
Στη παρούσα εργασία πραγματοποιείται ανασκόπηση στοχεύοντας στη καλύτερη ενημέρωση των αγχωδών διαταραχών και ειδικότερα της διαταραχής πανικού τη χρονική περίοδο της οικονομικής κρίσης κάνοντας σχετική αναφορά και στην έννοια της οικονομίας αλλά και στις αντίστοιχες επιπτώσεις που έχει φέρει στη ψυχική υγεία του σύγχρονου ανθρώπου.
Τα γενικά στοιχεία του άγχους, η εννοιολογική του σημασία επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση του θέματος, ενώ η ταξινόμηση των αγχωδών διαταραχών με ιδιαίτερη επισήμανση τη γενικευμένη ανασκόπηση της διαταραχής πανικούς, η οποία αποτελεί μια σύνηθες ασθένεια που συναντάται στη καθημερινότητα μας όλο και περισσότερο είτε σε μικρότερες είτε σε μεγαλύτερες ηλικίες , αποτελεί σημαντικό λόγo γνωριμίας με αυτή.
Η εργασία συνεχίζεται με την διερεύνηση των αιτιολογικών παραγόντων που βοηθούν στην εμφάνιση της κρίσης αλλά και στη κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση με τους αντίστοιχους σύγχρονους ή μη θεραπευτικούς τρόπους που έχουν προκύψει ύστερα από έρευνες με στόχο τη θεραπεία της ασθένειας από τη σύγχρονη Ψυχιατρική.
Επεκτείνεται παρακάτω στην αναγκαία νοσηλευτική διεργασία που δημιουργείται από τον επαγγελματία υγεία στο πλαίσιο εφαρμογής για την πλήρη αντιμετώπιση και ίαση από τη διαταραχή πανικού.
Ωστόσο, η οικονομική προσέγγιση των εννοιών της όπως είναι η οικονομική κρίση και η ανεργία, τα οποία αποτελούν διαδεδομένα φαινόμενα της καθημερινότητας και αναφορές σε ήδη γνώριμες χρηματοπιστωτικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ο κλάδος της οικονομίας της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας, αποτελούν μέρη της εργασίας που θα αποτελέσουν χρήσιμες πληροφορίες για τον αναγνώστη.
Η οικονομική κρίση και η ψυχική υγεία αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ τους και αυτό επισημάνθηκε από τα αποτελέσματα των εκτενέστερων ανασκοπήσεων που μελετήθηκαν αφού τα σημάδια της καταθλιπτικής διαταραχής και των γενικευμένων αγχωδών διαταραχών συμπεριλαμβανομένου και της κρίσης πανικού, σηματοδοτούν τις επιπτώσεις των νέων ανθρώπων στη καθημερινότητα τους με αντίκτυπο τα σοβαρά προβλήματα στη ψυχική υγεία τους.
Το συμπέρασμα είναι ότι η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών εξαρτάται από το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης και ακόμα από την ικανότητα ανάπτυξης μηχανισμών προστασίας της κοινωνίας. Η προστασία των πολιτών υψηλού κινδύνου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε δύσκολους καιρούς της οικονομικής-κοινωνικής κρίσης.