Επιτομή:
Εισαγωγή: Η άθληση των ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπιστική ικανότητα τους, όπως και στην ψυχολογική κατάσταση και την αντοχή τους. Έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς πολλές έρευνες που αφορούν τα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού και τι συνεισφέρει στην βελτίωση της ισορροπιστικής τους ικανότητας.
Στόχος μελέτης: Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η παρατήρηση της επίδρασης των επιδόσεων των αθλητών καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο μέσω ενός προγράμματος άσκησης ειδικά προσαρμοσμένο για παραπληγικά άτομα.
Μέθοδος: Στο πρόγραμμα άσκησης συμμετείχαν συνολικά τέσσερις παραπληγικοί παίκτες καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο (ηλικίας 37,5±5) με επίπεδο βλάβης Θ6-Ο1.
Οι αθλητές ακολούθησαν ένα πρόγραμμα κυκλικής μορφής, για μια περίοδο οχτώ εβδομάδων, που περιείχε συνολικά εφτά ασκήσεις ειδικά προσαρμοσμένες για αμαξίδιο.
Εργαλεία: Για την υλοποίηση της έρευνας, έγινε χρήση του ερωτηματολογίου αυτοπεποίθησης, της κλίμακας Hospital Anxiety and Depression (HAD) και της κλίμακας Borg, τα οποία δόθηκαν να συμπληρώσουν οι αθλητές την πρώτη και την τελευταία μέρα των μετρήσεων. Επίσης χρησιμοποιήθηκε και η δοκιμασία Modified Functional Reach Test(MFRT).
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και στις εφτά ασκήσεις υπήρχε μικρή αλλά σταθερή βελτίωση της επίδοσης των αθλητών σαν σύνολο, όπως και στην δοκιμασία του Modified Functional Reach Test(MFRT). Ω προς τις δύο κλίμακες και το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκαν, το ερωτηματολόγιο της αυτοπεποίθησης έδειξε ότι στους αθλητές σαν σύνολο υπήρξε αύξηση της αυτοπεποίθησης τους ενώ από την κλίμακα HAD και κλίμακα Borg φάνηκε ότι το άγχος, η κατάθλιψη και η κούραση αυξήθηκαν.
Συμπεράσματα:
Υπήρξε βελτίωση στις ασκήσεις που εκτελούσαν, στο ερωτηματολόγιο αυτοπεποίθησης και στην δοκιμασία Modified Functional Reach Test, ως προς το δεξί άκρο κυρίως. Παρ’ όλες αυτές τις βελτιώσεις μέσω των κλιμάκων φάνηκε ότι αυξήθηκε το άγχος, η κατάθλιψη και η κούραση. Η αντίφαση αυτών των αποτελεσμάτων δικαιολογείται λόγω της αγωνιστικής περιόδου που είχε ξεκινήσει στο τέλος των μετρήσεων. Ίσως χρειαστεί η προσθήκη επιπλέον άσκησης για την ενδυνάμωση του αριστερού χεριού, έτσι ώστε να βελτιωθούν περισσότερο οι επιδόσεις ορισμένων αθλητών ως προς τις κατευθύνσεις που αφορούν το αριστερό άκρο