dc.description.abstract |
Με την ένταξη της Ελλάδος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Ευρωζώνη το 2001, δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, ενώ επιταχύνθηκε η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές χώρες στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο πλέον αποτελεί ένα διεθνοποιημένο τομέα της οικονομίας μας, πριν την περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε το 2008, αναπτύχθηκε με πολύ υψηλούς ρυθμούς στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης και χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης.
Από το 2008 όμως ήταν ήδη φανερό ότι, προκειμένου να επιβιώσει η οικονομία, έπρεπε να εφαρμοστεί ένα πολυετές πρόγραμμα για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, τον έλεγχο της δυναμικής του χρέους και την πραγματοποίηση εκτεταμένων διαρθρωτικών αλλαγών με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2010, η ελληνική κυβέρνηση να απευθύνει στις χώρες της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης. Το τραπεζικό σύστημα, παρότι έδειχνε να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες, παρασύρθηκε από την ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα να υπάρχει μαζική εκροή καταθέσεων ενώ ταυτόχρονα αδυνατούσε να έχει πλέον πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Ακολούθησε μια σειρά προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής προκειμένου να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία και να τεθεί η οικονομία σε μια κατάσταση ισορροπίας, τα οποία δεν είχαν τα επιθυμητά αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της ατολμίας να εφαρμοστούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Εν όψει του 2016, το τραπεζικό σύστημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί, ενώ οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι οι εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, τα κόκκινα δάνεια, η επάνοδος των καταθέσεων, η αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης καθώς και η ανάκτηση της τραπεζικής πίστης.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση του τραπεζικού τομέα και των εξελίξεων σε αυτόν από το 2000 μέχρι και σήμερα. Περιγράφονται οι αλλαγές διαχρονικά, αλλά και οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις που οδήγησαν σε αυτές. |
el |