Επιτομή:
Η Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) ορίζεται ως αναπτυξιακή νευροβιολογική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα και απροσεξία. Χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ελεγχόμενη, παρορμητική και υπερκινητική συμπεριφορά σε καταστάσεις που ο αυτοέλεγχος είναι απαραίτητος. Η αιτιολογία, είναι άγνωστη αλλά σχετίζεται κυρίως με τη δομή, το μεταβολισμό και τη λειτουργία κάποιων περιοχών του εγκεφάλου. Η διαταραχή επηρεάζει το άτομο σε όλα τα επίπεδα, ενώ τα χαρακτηριστικά της οδηγούν σε μη αποδεκτή συμπεριφορά. Τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ είναι εμφανή πριν από τα 7 έτη και είναι παρόντα σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Επίσης, συχνά συνυπάρχει με άλλες διαταραχές.
Ο σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει τη γνώση και την αντίληψη των εκπαιδευτικών ως προς τα αίτια, τα κλινικά χαρακτηριστικά, τις συμπεριφορές που παρουσιάζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας με ΔΕΠ-Υ μέσα στη σχολική αίθουσα, καθώς και τις διδακτικές στρατηγικές που γνωρίζουν που πιθανώς να είναι αποτελεσματικές στην διδασκαλία παιδιών με ΔΕΠ-Υ. Επίσης, η έρευνα εξετάζει, εάν το επίπεδο σπουδών των εκπαιδευτικών, η εξειδικευμένη εκπαίδευση στην ΔΕΠ-Υ και τα χρόνια διδασκαλίας επηρεάζουν την γνώση των εκπαιδευτικών για τη διαταραχή και τον κατάλληλο τρόπο διδασκαλίας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την χρήση ερωτηματολογίου που δημιουργήθηκε μετά από ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας για τον σκοπό αυτό. Το δείγμα της έρευνα αποτέλεσαν 101 άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, του αν εργάστηκαν με παιδιά με ΔΕΠ-Υ ή είχαν εξειδικευμένη εκπαίδευση. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε ερωτήσεις κλειστού τύπου, τύπου Likert με πέντε επιλογές και δύο κλίμακες αυτοαξιολόγησης. Υπήρξαν κριτήρια για την επιλογή των συμμετεχόντων. Από το δείγμα που συλλέχθηκε αποκλείστηκαν όσα ερωτηματολόγια δεν ήταν συμπληρωμένα τουλάχιστον κατά 80%. Τα δεδομένα ταξινομήθηκαν και κωδικοποιήθηκαν προς ανάλυση, εισήχθησαν στην πλατφόρμα στατιστικής ανάλυσης SPSS 20 και με την μέθοδο της περιγραφικής στατιστικής δημιουργήθηκαν γραφήματα. Πραγματοποιήθηκαν συσχετίσεις με την μέθοδο Pearson Correlation 2-tailed, δύο μεταβλητών, για να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ των φαινόμενων ως συσχετιζόμενων μεταβλητών.
Τα ευρήματα της έρευνας φανερώνουν την ελλιπή πληροφόρηση των εκπαιδευτικών για τη ΔΕΠ-Υ. Συγκεκριμένα, έχουν καλύτερη γνώση σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα της διαταραχής και γνωρίζουν πως αρκετές από τις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι μαθητές μέσα στη σχολική τάξη οφείλονται στη διαταραχή και δεν είναι αποτέλεσμα μειωμένης προσπάθειας. Αντιθέτως, παρουσιάζουν ελλιπή γνώση σχετικά με τη θεραπευτική πορεία της διαταραχής, όπως το αν η ΔΕΠ-Υ είναι μία θεραπεύσιμη διαταραχή. Τέλος, αρκετοί είναι αντίθετοι με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Συμπεραίνουμε πως είναι σημαντική η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση των δασκάλων σε ότι αφορά την διαταραχή.