dc.description.abstract |
Η παρούσα εργασία αφορά μία ερευνητική προσέγγιση του κατά πόσο μπορούν να αναδιηγηθούν μία ιστορία, αφού προηγηθεί δυνατή ανάγνωση, παιδιά που παρουσιάζουν Μαθησιακές Δυσκολίες αλλά και παιδιά που δεν παρουσιάζουν Μαθησιακές Δυσκολίες.
Το πρώτο κεφάλαιο, αποτελεί το θεωρητικό μέρος της μελέτης και ξεκινάει με τον ορισμό των Μαθησιακών Δυσκολιών, καθώς και τα αίτια τους. Έπειτα, δίνεται μία έμφαση ως προς την διεπιστημονική ομάδα προσέγγισης, όπως θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει αναφορά στο τρόπο παρέμβασης που χρησιμοποιούνται από τους κατάλληλους ειδικούς για την αντιμετώπιση των Μαθησιακών Δυσκολιών. Ακόμη, κρίθηκε απαραίτητο να γίνει μία αναφορά ως προς την διαδικασία επεξεργασίας τόσο στην κατανόηση όσο και στην παραγωγή μιας ιστορίας.
Στην συνέχεια, ακολουθεί το ερευνητικό μέρος στο τρίτο κεφάλαιο, στο οποίο αρχικά παρουσιάζεται μία πιλοτική έρευνα όπου είχε πραγματοποιηθεί για την βελτίωση της ερευνητικής διαδικασίας. Εν συνέχεια ακολουθεί ο ερευνητικός σχεδιασμός, η λήψη του δείγματος, η περιγραφή των ερευνητικών εργαλείων, καθώς και η διαδικασία μέτρησης. Επίσης, για κάθε παράμετρο παρατίθενται πίνακες και σχήματα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση και εξαγωγή των ανάλογων συμπερασμάτων.
Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσα έρευνας αποδεικνύεται ότι τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες παρουσιάζουν χαμηλότερη επίδοση στην αναδιήγηση ιστορίας, σε αντίθεση με τα παιδιά χωρίς Μαθησιακές Δυσκολίες (όπου παρουσιάζουν υψηλότερη επίδοση). |
el |