Επιτομή:
Ενσωματωμένες στην κουλτούρα των κοινωνιών του παρελθόντος, οι διάφορες φυσικές ψυχοτρόπες ουσίες δεν αποτελούσαν πρόβλημα και συνεπώς, δεν θεωρούνταν επικίνδυνες για το κοινωνικό σύνολο, γιατί η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική ζωή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία και τη λειτουργία διαφόρων μηχανισμών αυτορύθμισης της χρήσης τους, με τρόπο που δεν υπονόμευε αλλά αντίθετα ενδυνάμωνε την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο λόγος της μαζικής τελετουργικής χρησιμοποίησης τους στα θρησκευτικά μυστήρια όλων σχεδόν των λαών. Οι διάφορες φυσικές ψυχοτρόπες ουσίες αποτελούν μια από τις εν χρήση δυνατότητες για την ικανοποίηση της θεμελιώδους ανάγκης του ανθρώπου να υπερβαίνει τα όρια της ύπαρξης του ή να ξεφεύγει από διάφορες καταστάσεις δυσαρέσκειας και πόνου ή απλώς να βιώνει καινούργιες εμπειρίες.
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη του εθισμού των εξαρτησιογόνων ουσιών κατά τη διάρκεια της κύησης. Πιο συγκεκριμένα μελετώνται τα είδη των εξαρτησιογόνων ουσιών, παρουσιάζονται ορισμένα επιδημιολογικά στοιχεία, εξετάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι επιπτώσεις των εξαρτησιογόνων ουσιών στο μωρό και τη μητέρα και τέλος μελετάται ο ρόλος του κοινοτικού νοσηλευτή.
Για την συγγραφή του παρόντος πονήματος χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα βιβλία, άρθρα και έγκυρες διαδικτυακές πηγές από επιστημονικές ιστοσελίδες όπως είναι το pubmed.
Ο εθισμός από ναρκωτικές ουσίες είτε είναι νόμιμες είτε παράνομες αποτελεί ένα πολύπλευρο ψυχοκοινωνικό πρόβλημα στο οποίο έχουν πολύ σημαντικό ρόλο η προσωπικότητα του ατόμου, το οικογενειακό περιβάλλον και το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο που το περιβάλλει. Την τελευταία εικοσαετία, μετά από πολλές προσπάθειες καθώς το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αυξηθεί πραγματοποιούνται προγράμματα τα οποία αφορούν την πρόληψη και την ενημέρωση προκειμένου να υπάρξει από το κοινωνικό σύνολο ευαισθητοποίηση.