dc.description.abstract |
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται αναλυτικός προσδιορισμός των φορτίων για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης, μέσω της μελέτης ενεργειακής απόδοσης κτηρίων (Κ.Εν.Α.Κ.) μιας υφιστάμενης οικοδομής στην κλιματολογική ζώνη ΄Β στην πόλη της Ναυπάκτου.
Πιο αναλυτικά στην πρώτη παράγραφο αναλύεται η τοπογραφία του οικοπέδου. Επίσης γίνεται περιγραφή των όμορων οικοπέδων καθώς και του προσανατολισμού του οικοπέδου.
Στην δεύτερη ενότητα περιγράφεται ο προσανατολισμός του κτηρίου ως προς το οικόπεδο. Γίνεται καταγραφή του προσανατολισμού των ανοιγμάτων του κτηρίου και γίνεται ανάλυση της προσφοράς τους ως προς της λειτουργίας σε ότι αφορα την ηλιακή αξιοποίηση από το κτήριο, του φωτισμού και του δροσισμού. Επιπλέον περιγράφεται η διαμόρφωση του μικροκλίματος στο εν λόγω κτήριο.
Στην τρίτη παράγραφο γίνεται έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας των δομικών, διαφανών και αδια-φανών στοιχείων του κτηρίου. Υπολογίζονται οι συντελεστές θερμοπερατότητας των στοιχείων και συγκρίνονται με τις μέγιστες τιμές για την κλιματολογική ζώνη ΄Β. Τέλος γίνεται έλεγχος της θερμομονωτικής επάρκειας του κτηρίου στο σύνολο του και ο μέσος συντελεστής θερμοπερατότητας του κτηρίου επί την επιφάνεια του περιβάλλοντος κτηρίου (UAb).
Εποπρόσθετα στην τέταρτη ενότητα γίνεται καταγραφή των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων του κτηριου για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης. Υπoλογίζεται σύμφωνα με την μέθοδο f-CHART, το ποσοστο κάλυψης των φορτίων, των υφιστάμενων ηλιακών συλλεκτών, για την παραγωγή ζεστού νερού και για υποβοήθηση στη θέρμανση για το μήνα Δεκέμβριο, καθώς και τα απαιτούμενα φορτία για θερμανση και ζεστό νερό του κτήριου. Ακόμη με το υπολογιστικό πρόγραμμα της 4Μ- Κ.Εν.Α.Κ., υπολογίζονται τα απαιτούμενα φορτία για ψύξη.
Στη συνέχεια, στην πέμπτη ενότητα υπολογίζεται η ενεργειακή κατάταξη του υφιστάμενου κτιρίου με το υπολογιστικό πρόγραμμα ΤΕΕ-Κ.Εν.Α.Κ. Πιο αναλυτικά,υπολογίζεται η ετήσια τελική ενεργειακή κατανάλωση (kWh/m²), συνολική και ανά χρήση (θέρμανση, ψύξη, αερισμός, ΖΝΧ), ανά θερμική ζώνη και ανά μορφή χρησιμοποιούμενης ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο κ.α.), το άθροισμα των επιμέρους υπολογιζόμενων ενεργειακών καταναλώσεων ενός κτιρίου για τη ΘΨΚ, παραγωγή ΖΝΧ και φωτισμό, εκφραζόμενο σε ενέργεια ανά μονάδα μικτής επιφάνειας των θερμαινόμενων χώρων του κτιρίου το έτος [kWh/m2.έτος].
Στην έκτη ενότητα γίνονται εναλλακτικές προτάσεις στα ηλεκτρομηχανολογιά συστήματα του κτηρίου, με σκοπό την μείωση των καταναλώσεων, έστι ώστε σχεδόν να μετατραπεί σε μηδενικά ενεργειακό κτήριο και υπολογίζονται οι ενεργειακές καταναλώσεις του κτηρίου ανά πρόταση, καθώς και η κάθε ενεργειακή κατάταξη. Οι λύσεις που προτείνoνται είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκων συστήματων είτε με άμεσα ηλιακά υποβοηθούμενη αντλία θερμότητας, είτε με έμμεσα ηλιακά υποβοηθούμενη αντλία θερμότητας, είτε με ψύκτη απορρόφησης.
Στην έβδομη και τελευταία ενότητα γίνεται σύγκριση όλων των προτεινόμενων λύσεων για τη μείωση των καταναλώσεων ενέργειας , καθώς και του κόστους. Κατάγραφεται η εξοικονόμηση της πρωτογενούς ενέργειας καθώς και η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα για την κάθε περίπτωση. |
el |