Επιτομή:
Εισαγωγή: Ελλείμματα και περιορισμοί όπως διαταραχές στην κίνηση, στον μυϊκό τόνο, και στην ισορροπία δυσκολεύουν τα άτομα με ημιπληγία να αυτοσυντηρηθούν και να είναι ανεξάρτητα και είναι επομένως σημαντικό να αξιολογούνται.
Σκοπός: Να αξιολογηθούν και να συσχετιστούν ο μυϊκός τόνος με την αδρή κινητικότητα και την ισορροπία σε ενήλικες ασθενείς με ημιπληγία.
Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση οι κλίμακες Modified Ashworth Scale για το μυϊκό τόνο, η Motor Assessment Scale (MAS)για την αδρή κινητικότητα και η Berg Balance Scale (BBS) για την ισορροπία.
Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμμετείχαν 15 ασθενείς με ημιπληγία μέσης ηλικίας 58,4 χρονών (σταθερή απόκλιση 13,5 χρονών), 11 άντρες και 4 γυναίκες. Δεξιά ημιπληγία είχαν οι 10 και αριστερή οι 5, ενώ 12 είχαν προσβληθεί από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 3 αιμορραγικό.
Ανάλυση των δεδομένων των μετρήσεων έδειξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των κλιμάκων ΒΒS και MASμε r=0.80 (p=0.001), αλλά μη σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των κλιμάκων Ashworth και MAS με r=0,06 (p=0.8) καθώς και μεταξύ των κλιμάκων Asworth και BBS με r=0,15 (p=0.6). Πιθανός λόγος για την μη συσχέτιση του μυϊκού τόνου με τις άλλες δύο παραμέτρους είναι ότι η βαθμολογία του μυϊκού τόνου κυμάνθηκε σε μικρό εύρος ίσως γιατί το δείγμα αποτελούσαν ασθενείς με παρόμοιο βαθμό μυϊκού τόνου.
Συμπεράσματα- συζήτηση: Από τα αποτελέσματα αυτής της μικρής σε δείγμα μελέτης φαίνεται ότι η ισορροπία ενδέχεται να επηρεάζει την αδρή κινητικότητα, ενώ ο μυϊκός τόνος όχι, ο οποίος δεν συσχετίστηκε με την αδρή κινητικότητα ή την ισορροπία.