Επιτομή:
Υπόβαθρο: Η παρούσα διπλωματική πραγματεύεται την συσχέτιση του αθλήματος του ράγκμπι με αμαξίδιο με την αποκατάσταση και την αυτονομία των ατόμων με Κ.Ν.Μ. Για να συμμετάσχει ένα άτομο στο άθλημα αυτό πρέπει να έχει βλάβη σε τουλάχιστον 3 απο τα 4 μέλη.Περισσότερες απο 40 χώρες παγκοσμίως έχουν αναπτύξει ή αναπτύσσουν το άθλημα αυτό σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον, με 96 αθλητές απο 8 χώρες να συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016. Αντίστοιχα, οι μισές περίπου κακώσεις νωτιαίου μυελού που συμβαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο οδηγούν σε τετραπληγία.
Στόχοι: Ο στόχος της διπλωματικής αυτής είναι να διαπιστώσει την συσχέτιση του αθλήματος του ράγκμπι με αμαξίδιο σε άτομα με κακώσεις νωτιαίου μυελού με την αποκατάσταση τους και την κατάσταση αυτονομίας τους.
Υλικό και Μέθοδοι: Χρησιμοποιήθηκαν 3 ομάδες, μια με επαγγελματίες αθλητές ράγκμπι με αμαξίδιο, μια με ερασιτέχνες αθλητές και μια με ανθρώπους που δυνητικά αν το επιθυμούσαν θα μπορούσαν (λόγω βλάβης) να είναι αθλητές του συγκεκριμένου αθλήματος. Χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο Functional Independence Measurement (FIM) για την συλλογή των δεδομένων με προσωπική παρατήρηση σε όλο το δείγμα απο μια ερευνήτρια πιστοποιημένη στην χρήση της κλίμακας. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με το πρόγραμμα Graph Pad, με t-test και anova .
Αποτελέσματα και Συζήτηση: Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλή θετική συσχέτιση μεταξύ των συνολικών βαθμολογιών FIM της κάθε ομάδας και της ομάδας άθλησης, τόσο ανα κατηγορία άθλησης, όσο και κατά επίπεδο βλάβης. Είναι σημαντικό να αναλυθεί περαιτέρω η συμβολή του αθλήματος ολιστικά στην αποκατάσταση των ατόμων με Κ.Ν.Μ και όχι μόνο σε θέμα αυτονομίας στην λειτουργικότητα αλλά και που οδηγεί η ενασχόληση με το άθλημα, κοινωνικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά.