Επιτομή:
Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν να εξετάσει την επίδραση του αθλητισμού στην κοινωνία μέσα από το πρίσμα των ΜΜΕ. Ειδικότερα η εργασία διερεύνησε: α) πώς τα ΜΜΕ προβάλλουν τον αθλητισμό και β) πώς επιδρά η προβολή του αθλητισμού μέσω των ΜΜΕ στην κοινωνία.
Καταρχάς, η έρευνα έδειξε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός –και αθλητικών- ΜΜΕ, δυσανάλογος με τον πληθυσμό της χώρας. Πριν από την εμφάνιση της κρίσης, η κυκλοφορία και τα διαφημιστικά έσοδα των περισσότερων μέσων σημείωσαν συνεχή άνοδο. Μετά το 2008 όμως, η κυκλοφορία των έντυπων μέσων και η διαφημιστική δαπάνη μειώθηκαν σημαντικά, και αυτό πιθανώς να οφείλεται στην αύξηση της χρήσης των ψηφιακών ΜΜΕ, αλλά και στη μειωμένη κατανάλωση λόγω κρίσης. Ο χώρος των ΜΜΕ λοιπόν προσπαθεί να βρει την ισορροπία του μετά το 2008, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να φύγει ακόμα από το στάδιο της μετάβασης.
Η ποσότητα των ΜΜΕ επηρεάζει και την ποιότητα των αθλητικών ειδήσεων και εν γένει την προβολή του αθλητισμού. Ειδικότερα, παρατηρούνται φαινόμενα όπως: έλλειψη αντικειμενικής δημοσιογραφικής έρευνας, αδυναμία προβολής του αθλητικού ιδεώδους, αδυναμία σύνδεσης του αθλητισμού με τον πολιτισμό, χρήση εκφράσεων και λεξιλογίου που ευνοεί την πόλωση μεταξύ του αναγνωστικού κοινού και τον «οπαδισμό», προβολή κυρίως των δημοφιλών αθλημάτων εις βάρος των άλλων σπορ, εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, προβολή γνωστών αθλητών για την προώθηση προϊόντων/υπηρεσιών, κτλ. Συμπερασματικά, όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα ΜΜΕ, ακολουθώντας τα πρότυπα ενός οικονομικού συστήματος που δίνει έμφαση κατά κύριο λόγο στο κέρδος, αποτυγχάνουν να προβάλλουν τις ανθρώπινες αξίες του αθλητισμού και να τον τοποθετήσουν ως ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης –μαζί με τον πολιτισμό – των ανθρώπινων κοινωνιών, της συμμετοχής στα κοινά και της δημοκρατίας.